DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Dan Barna, despre încheierea mandatului ambasadorului Germaniei la Bucureşti: România pierde un ambasador foarte important, dar câştigă un prieten real

dan barna

Vicepremierul Dan Barna a afirmat, la încheierea mandatului lui Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, că "România pierde un ambasador foarte important, dar câştigă un prieten real, pe viaţă".

"Oriunde a fost nevoie de dumneavoastră, aţi fost acolo", i s-a adresat el diplomatului german, în cadrul evenimentului dedicat acestuia, la finalul mandatului.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), deputatul Silviu Vexler, a subliniat că miercuri a fost prima dată când imnul naţional al Germaniei a răsunat în Templul Coral şi a subliniat că acesta este un simbol al unei prietenii "care nu în urmă cu mulţi ani părea imposibilă".

Ovidiu Victor Ganţ, deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România, a spus că în Germania "reabilitarea unor criminali de război sau împotriva umanităţii este exclusă atât în societate, în biserică, în parlament sau în justiţie", scrie Agerpres.ro.

"Tot în Germania, antisemitismul şi propaganda de tip fascist sunt sancţionate de către stat (...), un exemplu de urmat şi pentru ţara noastră, unde mai avem multe de făcut, din acest punct de vedere", a arătat el.

La rândul său, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a subliniat că, în acest context, Templul Coral a fost "un spaţiu şi un moment al celebrării prieteniei".

La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că activitatea ambasadorului a evidenţiat "rolul valoros" al comunităţilor germană şi evreiască. "Comunitatea evreiască, precum şi comunitatea germană din România sunt componente importante ale istoriei noastre, dar şi ale prezentului şi fără îndoială ale viitorului", a arătat el.

Deputatul Varujan Pambuccian, preşedintele Grupului minorităţilor naţionale din Parlament, a afirmat că ambasadorul Germaniei a fost "unul dintre interlocutorii cei mai umani şi cei mai inteligenţi" pe care i-a avut de când activează în Legislativ.

Ambasadorul Cord Meier-Klodt a fost decorat de FCER.

"Nu am mai avut niciodată o asemenea experienţă, cel puţin nu cu mine ca subiect. Deşi fişa postului meu prevede, presupun, că nu există momente în care să rămân fără cuvinte, acesta este aproape de a fi un asemenea moment", a mărturisit diplomatul.

El a apreciat că mandatul său în România i-a adus împliniri.

"La plecarea mea, văd o democraţie română consolidată, întărită de preşedinţia Consiliului UE din 2019, o cooperare strânsă în timpul preşedinţiei noastre a Consiliului, un efort de succes de a întări statul de drept şi valorile europene comune", a subliniat diplomatul.

Cord Meier-Klodt a vorbit şi de însemnătatea ceremoniei organizate de către FCER.

"Ca german al generaţiei mele şi în contextul atrocităţilor comise în numele poporului german în secolul trecut, nu pot decât să fiu uimit de gesturile mărinimoase pe care comunitatea evreiască le-a făcut pentru mine", a arătat el.

Cord Meier-Klodt a preluat mandatul ambasador al Germaniei în România din 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.