Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Mihalache îi torpilează pe adversarii lui Iohannis la prezidențiale: 'Licențe de limbaj, țara aceasta are nevoie de un președinte constituțional'

www.bugetul.ro
Dan Mihalache Klaus Iohannis

Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, a vorbit la B1 Tv despre alegerile prezidențiale din România, care vor avea loc în noiembrie 2019. El consideră că președintele Iohannis pornește cu prima șansă în cursa către Cotroceni. Totodată, el a lansat critici la adresa lui Theodor Paleologu și la adresa lui Mircea Diaconu, care și-au anunțat recent candidaturile la prezidențiale.

„Eu cred că are oricum prima șansă. Performanța președintelui a fost una bună în această nebunie colectivă, care ne-a animat în ultimii ani. Măcar a încercat un discurs de normalitate, un discurs care să așeze instituția prezidențială în locul ei firesc în arhitectura statului. N-a fost întotdeauna climatul potrivit pentru lucrul acesta. Eu aud tot felul de teorii. Am auzit zilele acestea, cât sunt în România, despre președintele care nu trebuie să mai fie președintele-jucător, ci președintele-implicat. Sau dacă nu e președintele-implicat, alții vor să fie președintele-învățător, cu Biblia în mână sau nu știu cum. Acestea, sigur, pot să fie formule, licențe de limbaj, dar până la urmă, țara aceasta are nevoie de un președinte constituțional, care să facă ceea ce îi prescrie, până la urmă, actul fundamental al statului”, a spus Mihalache, în același context.

Eugen Nicolicea nu cred că ALDE va vota o moțiune de cenzură: 'Îmi e greu să cred că vor face majoritate cu PNL'


Ambasadorul României în Marea Britanie a vorbit și despre ipoteza potrivit căreia Constituția ar trebuie schimbată pentru că nu s-ar mai ridica la nevoile populației. El respinge această teorie, precizând că totuși, dacă cetățenii vor acest lucru, există proceduri legislative prin legea fundamentală să poată fi modificată.

„Dacă poporul dorește să schimbe arhitectura constituțională a statului român n-are decât să o facă, să inițieze un proces în acest sens. (n.r. - întrebat dacă nu cumva majoritatea populației dorește schimbarea Constituției) Sunteți convins? Eu n-aș confunda uneori anumite pături mai active cu marea populație. Eu cred că românii își doresc, în primul rând, o societate normală, și nu un never ending story din acesta al scandalurilor, la care ne uităm la televizor și ne gândim astăzi oare ce se mai întâmplă. Ca în ziua de azi, când constatăm că brusc, după nu știu câți ani de zile s-a rupt o guvernare fără să știm exact de ce. Pentru că bănuiesc că aceleași evaluări despre guvernare unii dintre parteneri le puteau avea și acum două luni, și acum șase luni, că nu văd o schimbare fundamentală. Dacă guvernarea ar fi declarat război unei terțe țări, era un motiv serios. Sau dacă brusc devaloriza moneda națională. Acestea sunt lucruri serioase. Ce se întâmplă acum nu este o treabă serioasă și eu bănuiesc că cetățenii simt că, undeva acolo, e o chestiune care are în spate probabil alte resorturi”, a adăugat Dan Mihalache.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.