Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Tapalaga, despre secretizarea arhivei SIPA: Ne-am ingrozit cand am vazut zeci si sute de dosare

tapalaga

Dan Tapalaga a decis să reacționeze în urma acuzațiilor apărute la Antena 3! Ingrid Mocanu, fostă directoare în cadrul Ministerului Justiției, a spus că jurnalistul ar fi fost informat despre conținutul dosarelor din arhiva SIPA. Pe atunci, Tapalaga era consilierul Monicai Macovei, fost ministru al Justiției, dar si purtator de cuvant al instituției, din ianuarie pana in aprilie 2005.

Tapalagă spune că nu a avut acces la arhiva SIPA și nici la conținutul dosarelor.

Citește și: Tom Cruise anunță un nou film Top Gun

” Habar n-am ce scria in ele, n-am vazut vreodata copii sau pe cineva sa copieze dosare in minister, alta ineptie intens vehiculata.

S-a intamplat insa altceva: am asistat in calitate de consilier la masuri de securizare a arhivei SIPA, operatiune dispusa si realizata de ministrul Monica Macovei, in prezenta unor persoane din conducerea Serviciului.”, scrie jurnalistul într-un editorial de pe site-ul hotnews.ro.

Jurnalistul relatează, cu amănunte precise, cum a fost secretizată arhiva SIPA după ce a fost primită o informație că aceasta urma să fie incendiată.

Citește și: Investigație marca RISE PROJECT: Cum a fost privatizat Bucureștiul

”Era intr-o seara de vineri, la inceputul lui 2005, din cate imi amintesc, cand cineva ne-a transmis informatia ca se incearca distrugerea/ incendierea arhivei. Macovei l-a convocat pe seful SIPA, Ovidiu Stoian, la minister si am plecat cu totii catre sediul unde se afla arhiva SIPA.

Am asteptat pe scari cateva minute bune pana a aparut cineva in fuga cu cheile. Nu mai retin numele celor de la SIPA care s-au prezentat. Au venit in viteza, gafaiau asudati, se holbau speriati unul la altul si nu ne scoteau din “permiteti sa raportez”. Unul cu par grizonant, nu-mi amintesc numele, umbla de colo-colo agitat in pozitia echer incercand sa ne explice ce nu putea fi explicat: devalmasia in care erau tinute dosarele.

Citește și: Marile companii japoneze introduc terapia cu pisici: Cât de eficientă e / VIDEO

Ne-am ingrozit cand am vazut zeci si sute de dosare imprastiate pe holurile institutiei, stivuite pe langa peretii unor camere insalubre in conditii neadecvate, intr-o dezordine si haos de neimaginat. Unele pareau in stare avansata de degradare, luasera apa, altele aratau ca mucegaite.

Cred ca Macovei le-a reprosat asta, in rest nu prea vorbea nimeni. Nu am vazut continutul dosarelor si nu s-a uitat nimeni in ele. Cei de la SIPA au fost in permanenta langa noi cat am stat acolo. Nu am ramas singuri, noi cu dosarele, nici o secunda.

Citește și: Asta trebuie să faci dacă vrei să trăiești mult: Regulile de respectat

Totul a durat putin, in jur de o ora. Din cate imi amintesc, s-au securizat cateva spatii cu sigiliul ministrului, iar inainte de a pleca cineva a intocmit un proces verbal.

Dupa acest episod, la cateva zile, un fost securist de cea mai joasa speta din conducerea institutiei a incercat sa se faca util. L-am poftit afara din birou si de atunci nu l-am mai vazut vreodata. Adjunctii SIPA de la acea vreme fusesera toti colonei sau generali de Securitate inainte de 89.”, relatează Tapalaga pe hotnews.ro.

El vorbește și despre cine s-a ocupat, după secretizare, de inventarierea si arhivarea documentelor SIPA.

Citește și: Justin Bieber și-a vândut Ferrariul: A obținut o sumă fabuloasă – VIDEO

”Pe doi dintre cei care s-au ocupat ulterior plecarii mele din minister de inventarierea si arhivarea documentelor SIPA, judecatorul Cristi Danilet si procurorul Paul Dumitriu, i-am cunosc personal, eram colegi la MJ. Ma indoiesc profund ca vreunul din ei ar fi sustras, copiat sau folosit informatile la care au avut acces. Sunt magistrati onesti, dincolo de orice indoiala.

Pe ceilalti, nu-i cunosc si nu stiu cine sunt.”, a adăugat Tapalaga.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.