Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Dan Vîlceanu, ajuns interimar Transporturi, promite că va dezvolta calea ferată: 'Mă angajez să fac toate demersurile care ţin de mine'

Cunosc situaţia căii ferate din România şi mă angajez să fac toate demersurile care ţin de mine pentru finanţarea şi dezvoltarea acesteia, a declarat, vineri, Dan Vîlceanu, ministru interimar al Transporturilor, la o conferinţă de presă organizată cu ocazia sosirii în Gara de Nord a trenului Connecting Europe Express.

"Ştiu situaţia căii ferate din România - cred că o cunoaştem cu toţii - şi cunoaştem subfinanţarea acestui sector vital pentru economia României. Tocmai de aceea, în calitate de ministru de Finanţe şi ministru interimar al Transporturilor, mă angajez să fac toate demersurile care ţin de mine pentru ca finanţarea de care are nevoie calea ferată şi dezvoltarea şi investiţiile de care are nevoie calea ferată să fie îndeplinite", a spus Vîlceanu.

Citește și: Florin Cîțu INTRĂ TARE: Dacă miniștrii NU primesc votul Parlamentului, propun alte persoane. Constituția e CLARĂ

Întrebat de un jurnalist despre întârzierea de un minut pe care a avut-o trenul Connecting Europe Express la sosirea în Gara de Nord, ministrul interimar a răspuns: "Trenul a întârziat un minut ceea ce cred că nu putem să considerăm chiar o întârziere, având în vedere cum suntem noi obişnuiţi în România să întârzie trenurile, dar sper să se schimbe asta în cel mai apropiat viitor".

Referitor la trenul Connecting Europe Express, Dan Vîlceanu a subliniat că, prin acest demers, se doreşte promovarea trenului ca mijloc de transport sigur şi sustenabil pentru cetăţeni, dar şi evidenţierea modului prin care calea ferată, alături de alte moduri de transport, contribuie la obiectivele stabilite în cazul parcului verde european.

"Obiectivul general al Anului European al Căilor Ferate este să încurajeze şi să sprijine efortul Uniunii Europene, al statelor membre şi al autorităţilor locale şi regionale, implicit ale altor organizaţii, de a mări ponderea călătorilor şi a mărfurilor care circulă pe calea ferată", a adăugat el.

Connecting Europe Express, un tren special creat cu prilejul Anului european al căilor ferate 2021, a sosit vineri în Gara de Nord. Garnitura a plecat din gara Lisabona pe 2 septembrie. El va opri în peste 100 de orăşele şi oraşe din 26 de ţări în cursul călătoriei sale de cinci săptămâni, înainte de a ajunge la Paris, pe 7 octombrie. Totodată, trenul va face o oprire notabilă la Ljubljana, conectând preşedinţiile portugheză, slovenă şi franceză ale Consiliului UE.

Vineri, trenul a ajuns în România, intrând pe la Giurgiu, la ora 9:55, iar în Bucureşti a sosit la ora 12:21, unde va sta până sâmbătă, la ora 7.50. Următoarele opriri în România sunt: Braşov (sosire 18 septembrie, ora 10:08, plecare 18 septembrie, ora 10:53), Sibiu (sosire 18 septembrie, ora 13:32, plecare 18 septembrie, ora 14:32), Copşa Mică (sosire 18 septembrie, ora 15:20, plecare 18 septembrie, ora 15:41), Cluj Napoca (sosire 18 septembrie, ora 18:23, plecare 18 septembrie, ora 18:53), Oradea (sosire 18 septembrie, ora 21:21, plecare 18 septembrie, ora 22:16), Arad (sosire 19 septembrie, ora 0:24, plecare 19 septembrie, ora 8:08). La ora 8:20 trenul va ajunge la Curtici pe unde va ieşi din ţară la ora 8:41, conform hărţii interactive.

În total, traseul are o lungime de 20.000 km, iar trenul va traversa 33 de puncte de trecere a frontierei.

Pentru a marca acest eveniment, Reprezentanţa Comisiei Europene în România spune povestea căilor ferate prin intermediul unei expoziţii în Gara de Nord. Au fost selectate, cu ajutorul unui curator, 10 lucrări reprezentative din România, poveşti vizuale extraordinare. Imaginile sunt realizate de către artişti fotografi români care au cunoscut excelenţa în domeniul fotografiei şi au fost răsplătite de-a lungul timpului cu numeroase premii şi medalii la festivaluri şi saloane naţionale şi internaţionale aflate sub patronajul celor mai reputate organizaţii din domeniul artei fotografice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.