Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Voiculescu: Sistemul național de impozitare a eșuat și trebuie reformat

arhiva personala
Dan Voiculescu

Sistemul național de impozitare trebuie reformat din temelii, fiind unul ineficient și care afectează negativ atât cetățenii, cât și economia, spune profesorul Dan Voiculescu.

Astfel, datele oficiale arată că  ponderea veniturilor din taxe în PIB este mult sub media europeană, iar sistemul de impozitare duce la inegalități acute între categoriile sociale.

„Nivelul extrem de redus al veniturilor din taxe reduce capacitatea statului de a susține categoriile vulnerabile. Conform raportului de țară întocmit de Comisia Europeană, “o tremie dintre români se confruntă cu risc de sărăcie”, un record negativ la nivelul UE!

În același Raport al Comisiei Europene, se menționează explicit că inegalitățile acute dintre diversele categorii sociale sunt determinate de impozitarea muncii considerate a fi “printre cele mai puțin progresive din Europa”, scrie Dan Voiculescu pe blog.

Adăugând la acestea ponderea importantă a economiei subterane și conformarea fiscală redusă, Dan Voiculescu afirmă că sistemul național de impozitare a „eșuat” în toate direcțiile importante și de aceea este necesară o amplă dezbatere pentru reformarea acestuia.

„Nu colectează venituri consistente la bugetul de stat, proporționale cu activitatea economică desfășurata la nivel național. Nu reduce dezechilibrele majore dintre diferitele categorii de venituri, afectând coeziunea socială și încrederea în mecanismele “pieței libere”. Nu atrage “economia subterană” în zona fiscalizată!

În aceste condiții – indiferent de abordările de tip doctrinar și raportările mai mult sau mai puțin partizane la cota unică de impozitare, la impozitul progresiv sau la sistemele intermediare – consider că devine evidentă necesitatea unei ample dezbateri publice pe tema reformării sistemului național de impozitare. Este un subiect care afectează direct atât fiecare cetățean, cât și economia și societatea românească în ansamblu”, concluzionează Dan Voiculescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.