Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dăncilă joacă în continuare: Guvernul PSD poate rămâne la putere până după alegeri

Inquam Photos / Octav Ganea
Dancila Guvern

Deşi Guvernul Dăncilă a fost demis pe 10 octombrie, prin moţiune de cenzură, echipa PSD putea să rămână la putere încă o lună şi să organizeze alegerile prezidenţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins varianta alegerilor anticipate pentru că "acest Guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcție, lucru inacceptabil și de neimaginat". Chiar şi fără alegeri anticipate, Guvernul Dăncilă poate să mai rămână o lună la Palatul Victoria, din cauza termenelor constituţionale şi a majorităţii fragile din Parlament.

Procedura de învestire a guvernului este prevăzut la articolul 103 din Constituţie:

"(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor."

Dacă preşedintele Iohannis anunţă marţi, 15 octombrie, numele premierului propus, acesta are termen până pe 25 octombrie să obţină votul majorităţii parlamentarilor pentru echipa de miniştri şi pentru programul de guvernare. Cum PSD şi Pro România au majoritate în multe comisii din Parlament, cel mai probabil audierile se vor lungi, unii miniştri propuşi vor fi respinşi, iar votul final va avea loc la limita intervalului, adică vineri, 25 octombrie.

Pe lângă PSD, şi alte formaţiuni din Parlament au condiţii contradictorii pentru a susţine un viitor Guvern PNL. Astfel, nu ar fi deloc o surpriză dacă prima propunere de premier ar cădea în Parlament. În acest caz, procedura de la articolul 103 din Constituţie s-ar relua: consultări, desemnare premier, formare echipă şi program de guvernare, audieri în comisiile de specialitate din Parlament, vot final în plenul reunit după cel mult 10 zile.

Cel mai devreme, o a doua propunere de premir ar putea fi făcută pe 28 octombrie, însă preşedintele Iohannis ne-a obişnuit cu întârzieri de cel puţin 2-3 zile. Astfel, a doua propunere de Guvern ar ajunge la votul de învestire fie în săptămâna dinaintea alegerilor, fie în săptămâna de după primul tur al alegerilor prezidenţiale. În tot acest interval, Viorica Dăncilă va beneficia de dubla calitate de premier interimar şi candidat al PSD.

Potrivit art. 36 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului, "(3) În cazul încetării mandatului sau, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.