Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dăncilă ia voturi de la USR și PMP. 14,5% din USR-iști l-au votat pe Iohannis. 43% din votanții Pro România l-au respins pe Mircea Diaconu (exit-poll)

sondaj alegeri

Primul tur al alegerilor prezidențiale a adus mutații la vot: candidații și-au 'suflat' unii altora o parte din electoratul de la europarlamentare. Din datele culese de CURS-Avangarde în ziua votului, consultate de STIRIPESURSE.RO, situația pe scurt se prezintă astfel:

  • 5,9% din PSD-iști l-au votat pe Klaus Iohannis, iar 1,1% din liberali au votat cu Viorica Dăncilă
  • 14,5% din electoratul USR l-a votat pe Klaus Iohannis
  • 9% din electoratul PMP a votat-o pe Viorica Dăncilă
  • 7,9% din electoratul PSD l-a votat pe Mircea Diaconu
  • 6% din electoratul UDMR l-a votat pe Dan Barna
  • 3% din electoratul PNL l-a votat pe Kelemen Hunor
  • 6,8% din electoratul Pro România l-a votat pe Theodor Paleologu

Klaus Iohannis a atras 14,5% din votanții USR, 10,4% din votanții PMP și 7.9% din votanții Pro România. Iohannis a pierdut voturi PNL care au mers spre Barna (4,4%), Paleologu (3,8), Kelemen Hunor (3%). 84,1% din cei care au votat PNL la europarlamentare l-au votat pe Klaus Iohannis în primul tur.

Viorica Dăncilă a „ciupit” 9% din votanții PMP, 6% din votanți USR, 4,6% din alegătorii ALDE și 4,2% din votanții Pro România. Dăncilă a pierdut 7,9% din votanții PSD care au mers spre Mircea Diaconu și alți 5,9% din votanții PSD l-au preferat pe Klaus Iohannis. Cele mai multe voturi câștigate de Dăncilă în afara PSD au venit de la alegători care nu au votat la europarlamentare. 77,7% din cei care au votat PSD la europarlamentare au votat-o pe Viorica Dăncilă în primul tur.

Spre Dan Barna a migrat 6% din electoratul UDMR și 5,5% din electoratul Pro România și 4,4% din votanții PNL. A pierdut 14,5% din electorat care a migrat spre Klaus Iohannis, 6% din votanții USR au votat cu Dăncilă, iar 4,8% cu Paleologu. 76,3% din cei care au votat USR la europarlamentare l-au votat pe Dan Barna în primul tur la alegerile prezidențiale.

Independentul Mircea Diaconu a atras 7.9% din votantii PSD, dar și de la PMP (4,9%), USR (2,3%) si PNL (2%). 43% din votanții Pro România la europarlamentare și 36,7% din votanții ALDE NU l-au votat pe Mircea Diaconu la prezidențiale, deși cele două partide l-au susținut pe acesta în alegeri.

Theodor Paleologu a atras 6,8% din votanții Pro România, 4.9% de la ALDE și 4,8% de la USR. Votanți PMP au migrat însă la Iohannis (10,4%), Dăncilă (9%) și Mircea Diaconu (4,9%). 76,3% din cei care au votat PMP la europarlamentare l-au votat pe Theodor Paleologu în primul tur la alegerile prezidențiale.

Kelemen Hunor nu a fost votat de toti alegatorii UDMR. 6% din cei care au votat UDMR la europarlamentare l-au votat pe Dan Barna in primul tur la prezidentiale, 5,6% pe Klaus Iohannis, 4% pe Theodor Paleologu.

Alegatori care nu au votat la europarlamentare dar au venit la vot in primul tur la prezidentiale i-au preferat pe Klaus Iohannis (29.8%), Viorica Dancila (14,8%), Mircea Diaconu (13,1%), Dan Barna (9,9%) si Theodor Paleologu (7%).

Citește și: PROBLEME MARI în PSD: Viorica Dăncilă a pierdut peste 25.000 de voturi din bazinul PSD în Teleorman, Dolj, Olt și Mehedinți .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.