Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dăncilă: UE trebuie să ofere cetăţenilor săi prosperitate, stabilitate, pace şi securitate

dancila pe

Premierul Viorica Dăncilă a subliniat marţi, la conferinţa "O politică de coeziune incluzivă pentru o Uniune mai aproape de cetăţeni", organizată la Palatul Parlamentului, că Uniunea Europeană trebuie să ofere cetăţenilor săi prosperitate, stabilitate, solidaritate socială, pace, libertate şi securitate. 

"Uniunea Europeană trebuie să ofere cetăţenilor săi prosperitate, stabilitate, solidaritate socială, pace, libertate şi securitate. Avem nevoie de o Europă mai integrată, mai puternică şi mai coezivă, clădită pe obiective şi direcţii de acţiune consensuale. În luna mai, Comisia Europeană a făcut public pachetul legislativ privind politica de coeziune 2021-2027.(...) În centrul preocupărilor Comisiei se află promovarea transformării economice prin stimularea investiţiilor la nivelul UE, prin încurajarea inovării, a digitalizării, dar şi prin sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii. De asemenea, sunt vizate asigurarea tranziţiei energetice, utilizarea energiei din surse regenerabile şi combaterea schimbărilor climatice, precum şi întărirea reţelelor strategice de transport şi digitale. Nu în ultimul rând, este urmărită accentuarea caracterului social al Europei şi apropierea instituţiilor europene de cetăţeni. Unde se situează România faţă de aceste obiective ambiţioase? Peste numai două luni, începând de la 1 ianuarie 2019, România va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Motto-ul care ne va călăuzi pe parcursul celor şase luni este coeziunea - o valoare comună europeană", a spus Dăncilă, conform agerpres.ro

Ea a adăugat că, în acest spirit, România va urmări ca politicile UE să se raporteze în permanenţă la principiul coeziunii, ca element definitoriu al Uniunii Europene, pentru a reclădi încrederea cetăţenilor. 

"Considerăm binevenită abordarea strategică a politicii de coeziune, care ţine seama de evoluţiile sociale şi demografice din spaţiul Uniunii. Obiectivele propuse de Comisie şi menţinerea arhitecturii creează cadrul strategic general pentru promovarea dezvoltării echilibrate a statelor membre şi a regiunilor, contribuind astfel la reducerea decalajelor din sânul Uniunii Europene. România analizează cu atenţie propunerile de obiective specifice, România va susţine eligibilitatea unor acţiuni care să răspundă nevoilor de dezvoltare în acord cu noile politici europene, în mod special infrastructura. În ceea ce priveşte condiţiile prealabile pentru eligibilitate, considerăm că este nevoie de o definire mai concretă a criteriilor aferente, astfel încât să fie create premisele unei evaluări obiective din partea Comisiei şi să fie garantată egalitatea de tratament pentru toate statele membre. Considerăm că România trebuie să fie tratată în mod egal cu toate statele membre ale Uniunii Europene", a menţionat premierul. 

Viorica Dăncilă a afirmat că în ce priveşte sprijinul financiar, ţara noastră susţine propunerea Comisiei Europene conform căreia granturile să rămână principala formă de finanţare a politicii de coeziune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.