Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Danemarca se implică în Libia: Guvernul a decis că ar putea evacua armele chimice

tripoli soldati libia

Guvernul danez şi-a oferit serviciile luni pentru a transporta armele chimice din Libia, cu scopul distrugerii acestora într-o altă ţară mai degrabă decât să cadă în mâinile extremiştilor, relatează France Presse. Danemarca a propus logistica necesară acestui transport, căruia ea i-ar asocia "alte ţări", între care ofiţeri finlandezi, în cadrul unei operaţiuni coordonate de Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC).

"Danemarca vrea să arate o dată în plus că îşi asumă responsabilităţile internaţionale contribuind în mod foarte concret la eforturile comunităţii internaţionale pentru a reduce proliferarea armelor chimice în lume", a subliniat într-un comunicat ministrul de externe danez Kristian Jensen. Propunerea urmează să fie examinată în primul rând de parlamentul danez. Danemarca, care a furnizat deja nave în 2014 în vederea distrugerii armelor chimice siriene, a indicat că a fost solicitată din nou de OIAC şi SUA. "OIAC ar urma să accepte o ofertă a Germaniei pentru a finaliza distrugerea substanţelor chimice", a precizat Copenhaga.

În 22 iulie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie pentru a ajuta guvernul libian de unitate naţională GNA să se debareseze de arsenalul său chimice în timp ce el combate gruparea jihadistă Statul Islamic. Libia s-a alăturat OIAC în 2004, când colonelul Muammar Gaddafi a promis să distrugă stocurile de iperită, armă utilizată în special în Primul Război Mondial. GNA intenţionează să se debaraseze de circa 13 tone din acest gaz rămase în arsenalul său, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.