Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Danemarca se teme de viitor: Anunță un nou LOCKDOWN în cazul în care noile tulpini se extind

www.gettyimages.com
mette danemarca

În ultima săptămână a lunii ianuarie, unul din cinci cazuri de infectare cu noul coronavirus din Danemarca a fost provocat de tulpina britanică mai contagioasă a virusului, conform unor date preliminare publicate vineri, fapt care i-a determinat pe unii experţi să afirme că restricţiile de tip lockdown sunt încă necesare pentru a lupta împotriva epidemiei, transmite Reuters.

Danemarca a impus un lockdown dur în luna decembrie, după ce s-a constatat o creştere exponenţială a numărului de infecţii dar şi pentru a încetini răspândirea noii tulpini B.1.1.7., identificată pentru prima oară în Marea Britanie, scrie agerpres.ro.

Citește și: Florin Roman îl pune la punct pe Claudiu Năsui: ‘Nu poți să conduci o țară doar prin postări pe Facebook. Vă recomand o cafea tare și rezolvați această problemă’

Această tulpină, despre care autorităţile daneze susţin că poate fi cu până la 50% mai contagioasă, este aşteptată să devină tulpina dominantă în această ţară până la jumătatea lui februarie.

Danemarca a înregistrat puţin peste 200.000 de infecţii în total, iar 2.200 de decese au fost puse pe seama noului coronavirus. Însă rata generală a infectărilor este în declin - de la miile de infectări zilnice înregistrate în decembrie, la doar 438 de noi cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore.

Citește și: Atac devastator la adresa Guvernului: ‘Pentru asta au fost votați? Să vândă România bucată cu bucată, activ cu activ?’

"Ne aflăm la nişte rate foarte scăzute ale infectărilor şi dacă nu ar fi fost tulpina B.1.1.7. ne-am fi putut relaxa", a declarat, pentru Reuters, Viggo Andreasen, profesor de epidemiologie matematică la Universitatea Roskilde.

Procentul testelor pozitive cu noua tulpină a crescut de la 4% în prima săptămână a lunii ianuarie la 19,5% în cea de-a patra, conform unui raport publicat vineri de State Serum Institute (SSI).

Citește și: Sorin Cîmpeanu, anunț despre redeschiderea școlilor: ‘Fără rabat de la portul măștii. Aerisirea la intervale regulate e un lucru esențial’

O medie de 49% de teste pozitive au fost analizate din punct de vedere al materialului genetic. "Mulţi oameni nu înţeleg de ce nu ne deschidem societatea. Acest lucru se întâmplă pentru că pacienţii care se infectează acum, se infectează cu un virus mult mai transmisibil", a comentat, pentru Reuters, profesorul de imunologie Jan Pravsgaard Christensen, de la Universitatea din Copenhaga.

Este suficient ca 300 - 400 de oameni să poarte această tulpină şi se poate ajunge la rate de infectare explozive dacă restricţiile sunt ridicate prea devreme, a adăugat el.

Citește și: Vlad Voiculescu sare în apărarea lui Clotilde Armand: ‘Spitalul pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’ nu va fi văduvit de fonduri’

Chiar şi aşa, conform profesorului Andreasen, rata săptămânală a infecţiilor cu noua tulpină a încetinit şi, atât timp cât restricţiile actuale rămân în vigoare, nu se va ajunge la o creştere bruscă a numărului de noi infecţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.