Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semne că frontul din Donbas se va 'încălzi': Ucraina va primi avioane de vânătoare F-16 din Danemarca și Olanda

cnn.com
f-16

Donaţia de avioane de luptă americane F-16 pe care Danemarca urmează să o livreze Ucrainei, extrem de aşteptată de Kiev, ar trebui să aibă loc în al doilea trimestru al anului 2024, odată ce pregătirea piloţilor va fi încheiată, a anunţat sâmbătă Copenhaga, potrivit France Presse, scrie Agerpres.

"Conform calendarului actual, donaţia ar trebui să fie livrată în al doilea trimestru al anului 2024", a indicat Ministerul danez al Apărării într-un comunicat de presă remis AFP, în timp ce piloţii ucraineni sunt în prezent antrenaţi pe teritoriul danez.

"Este vorba în special de finalizarea pregătirii personalului ucrainean care va exploata avioanele după această donaţie", se menţionează în comunicat.

Danemarca, care îşi înlocuieşte avioanele F-16 cu mai modernele aparate F-35, a promis Ucrainei 19 avioane.

Olanda, care participă de asemenea la pregătirea piloţilor ucraineni, urmează să doneze 42 de aparate de acest tip, dar nu şi-a făcut public calendarul.

În mesajul său de Anul Nou, preşedintele Ucrainei,Volodimir Zelenski, a asigurat că piloţii din ţara sa stăpânesc deja aceste aparate, pe care se aşteaptă să le vadă zburând pe cerul ucrainean în acest an. "Calendarul de pregătire depinde de o serie de factori, cum ar fi condiţiile materiale şi meteorologice", a avertizat ministerul danez.

Din februarie 2022, sprijinul militar acordat de Danemarca Ucrainei s-a ridicat la 16,8 miliarde de coroane (2,2 miliarde de euro).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.