Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Danemarca: Un serviciu secret a păstrat într-o bază de date secretă informaţii personale 'şterse'

spionaj

Serviciul secret al poliţiei daneze (PET) a transferat un volum neprecizat de informaţii personale către o bază de date secretă, în pofida existenţei unei legi care prevede ştergerea lor, relatează miercuri site-ul de ştiri thelocal.dk, conform agerpres.ro

Potrivit legislaţiei daneze, informaţiile personale sensibile trebuie să fie şterse în cel mult 15 ani de la înregistrarea lor de către PET. Totuşi, angajaţii PET pot vedea informaţiile într-o bază de date secretă dacă primesc permisiunea şefilor lor în acest sens, notează cotidianul danez Politiken. 

Într-un răspuns pe e-mail la o solicitare a publicaţiei citate, PET a explicat că, în cadrul anchetelor, 'a accesat foarte, foarte rar material care merită stocat''. 

PET nu este obligat să ceară alte aprobări pentru a accesa informaţiile respective, însă în 2015 a fost de acord să notifice autoritatea de supraveghere a serviciilor de informaţii daneze (Tilsynet med Efterretningstjenesterne) ori de câte ori a făcut acest lucru. 

Conform unor documente publice accesate de Politiken, PET s-a referit la folosirea bazei de date secrete cu termenul 'ştergere logică'. 

O lege privind arhivarea, adoptată în 2013, oferă baza pentru păstrarea informaţiilor respective. Conform acestei legi, cantităţi mari de informaţii deţinute de PET trebuie să fie transferate arhivelor de stat daneze, în folosul viitorilor istorici. Totuşi, în realitate unele informaţii sunt stocate de PET din motive de securitate. 

Avocatul Claus Juul, din cadrul Amnesty International, a apreciat că prevederea juridică prin care se permite ca informaţiile în cauză să fie stocate în acest fel este 'absurdă'. 'Este ceva care aminteşte de George Orwell să numeşti asta ?ştergere logică', întrucât nu este nici ştergere, nici logică. Este vorba pur şi simplu de transfer de informaţii de la o arhivă la alta, care apoi poate fi blocată şi ale cărei chei sunt apoi date serviciului PET'', a explicat Juul pentru cotidianul Politiken. 

Patru partide parlamentare daneze i-au cerut ministrului justiţiei Soren Pape Poulsen să ofere explicaţii în urma acestui incident, adaugă sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.