Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Barenboim demisionează de la Opera de Stat din Berlin din cauza unei maladii neurologice grave

opera de stat din viena

Legendarul pianist şi dirijor Daniel Barenboim, afectat de o maladie neurologică, şi-a anunţat vineri demisia de la Staatsoper din Berlin din motive de sănătate, potrivit Le Figaro, potrivit news.ro

„Din păcate, sănătatea mea s-a deteriorat considerabil în ultimul an. Nu mai pot presta serviciile care se cer pe bună dreptate unui director muzical”, explică maestrul israeliano-argentinian într-un comunicat, precizând că va înceta această activitate pe 31 ianuarie. Daniel Barenboim a anunţat în octombrie anul trecut că suferă de o „boală neurologică gravă”.

În vârstă de 80 de ani, acest muzician de excepţie este unul dintre cei mai mari virtuozi ai secolului XX. El a fost nevoit să ia o pauză lungă în 2022 şi să renunţe la mai multe angajamente. Se întorsese pentru a dirija Simfonia a 9-a a lui Beethoven, în timpul a două concerte de Revelion, pe 31 decembrie şi 1 ianuarie, în sala de la Staatsoper care l-a ovaţionat.

A condus timp de trei decenii Opera de Stat din Berlin şi orchestra acesteia, Staatskapelle. Contractul său a durat până în 2027.

„De-a lungul anilor, am devenit o familie muzicală şi aşa vom rămâne”, a spus dirijorul în comunicatul său, exprimându-şi „admiraţia pentru cântăreţi, membrii corului şi toţi ceilalţi colaboratori al Operei Naţionale”. Apoi a lămurit: „Este de la sine înţeles că voi rămâne, atâta timp cât voi trăi, foarte strâns legat de muzică şi că sunt gata să continui să dirigez, şi mai ales cu Staatskapelle Berlin”.

Născut la Buenos Aires, Argentina, la 15 noiembrie 1942, Daniel Barenboim a debutat pe scena internaţională ca pianist la vârsta de 10 ani, înainte de a deveni dirijor principal. A creat o fundaţie şi o orchestră pentru a promova cooperarea între tinerii muzicieni din Israel şi ţările arabe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.