Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economistul Daniel Dăianu dă fiori populației: Înghețarea pensiilor și salariilor nu o să fie suficientă

daniel-daianu

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat marți, la o conferință de specialitate, că regimul fiscal din România este unul inechitabil, cu "tot felul de portiţe, exceptări şi facilităţi".

"Avem deficite externe semnificative. Acest deficit al contului curent ne singularizează, mai ales că avem şi o scădere semnificativă a finanţării negeneratoare de datorie. Avem nevoie de o consolidare bugetară care depinde de politica salarială şi de regimul pensiilor. Ce politică salarială şi ce dinamică a pensiilor vom avea în perioada care vine afectează în mod semnificativ consolidarea bugetară. În fine, este vorba despre regimul fiscal pe care eu îl consider inechitabil prin tot felul de portiţe, exceptări şi facilităţi. Cert este că România se află în procedură de deficit excesiv. Chiar dacă va dura mai mult decât 2024, această corecţie de 5% din PIB, magnitudinea acesteia este foarte mare şi nu se poate rezuma la o îngheţare a cheltuielilor cu pensii, cu salarii. Oricum, vor avea loc indexări, pentru că inflaţia este foarte înaltă şi trebuie să ţii seama şi de o realitate socială de care depinde chiar o realitate politică", a explicat Daniel Dăianu.

"2021 nu îl văd cu probleme în ceea ce priveşte deficitul. Testul mare va începe în 2022, pentru că trebuie să continuăm să luptăm cu pandemia. Pandemia rămâne o mare problemă pentru noi... Ştim care este situaţia de la noi faţă de situaţia din cele mai multe ţări din Uniunea Europeană. Din păcate, gestionarea pandemiei a arătat că noi avem mari dificultăţi în a gestiona situaţii dificile, nu învăţăm repede şi nu corectăm erori. În situaţiile foarte complicate erorile sunt inevitabile, dar trebuie să ai capacitate de reacţie, de învăţare şi să corectezi la timp. Ceea ce este grav e că şi persistăm în erori... Nu putem să disociem pandemia de economie. Nu va fi uşor de îndreptat deficitul pe ESA către un 6 - 6,5% din PIB, în 2022. Ce s-a trimis la Bruxelles prin acel document de la mijlocul lui octombrie, acelea sunt ţinte. În opinia mea este o eroare să credem că taxa prin inflaţie poate să rezolve corecţia deficitelor bugetare în anii ce vin, astfel încât să ajungem în perspectiva lui 2024 la în jur de 3%, fie măsurat deficitul structural, fie cel ESA sau cel pe cash. Este posibil, într-adevăr, să depăşim ca perioadă de ajustare 2024, un alt pas de corecţie. Eu cred că totuşi dacă programul este credibil pieţele nu ar avea o problemă să prelungim chiar perioada de corecţie cumulată", a menţionat Dăianu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.