Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Funeriu, cel mai inteligent mesaj de Centenar: Ce înseamnă să fii un bun român, între ştiinţă şi valorile spirituale (VIDEO)

funeriu centenar

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, câştigă "concursul" de mesaje de Centenar, cu o înregistrare video în care porneşte de la moştenirea genetică a românilor, ştiinţă, tradiţie şi valori spirituale, pentru a descoperi ce înseamnă să fii un bun român.

"Astăzi, de Centenar, la Minutul de Inteligență să vedem științific și fără a fi patriotarzi, care sunt identitatea și originile noastre dar și să reflectăm puțin asupra viitorului națiunii. Ne ajută un remarcabil om de știință român, geneticiana Florina Raicu care a răspuns la întrebarea ”de unde ne tragem” prin studii genetice. Așadar, înainte să aflăm concluziile Florinei, puțină biologie celulară:

Pentru a studia genetic originile neamului nostru, Florina Raicu și echipa sa au analizat ADN-ul mitocondrial din 714 indivizi din regiunile istorice ale României. Ea a constatat că, din punct de vedere genetic, suntem un amestec interesant, cu adaos de elemente slave, preponderent în Muntenia si Moldova, asiatice în Dobrogea, și centraleuropene în Transilvania. În concluzie, neamul nostru românesc, ca toate neamurile, este cultural și nu biologic. Suntem, genetic, tot atât de europeni ca francezii, nemții sau danezii, iar cultural facem parte dintr-o cultură care se întemeiază pe câteva concepte simple, dar care au demonstrat în timp că au adus umanității cel mai rapid și stabil progres din istoria sa, concepte pe care un bun român le ține aproape de sufletul său și le aplică în fiecare zi a vieții sale.

CITEȘTE ȘI: Ce ceaiuri să bei în funcție de GRUPA DE SÂNGE

Așadar nu-ți fă iluzia că ești mai român dacă stră-stră bunicile tale s-au iubit numai cu români, nu ești mai român dacă ești alb ca varul și nici dacă te uiți urât la alții care nu sunt ca tine. Nu ești mai român nici dacă numai… brânză, viezure și mazăre. Ești însă un român mai bun dacă, oriunde mergi, și în orice secundă a vieții tale, te străduiești să fii un om mai bun, mai deschis și mai puternic în a apăra valorile care fondează civilizația noastră ești un român mai bun dacă ești mai educat și deschis lumii, și dacă ești tot atât de primitor cu oaspeții ca bunicii noștri, precum și mai grijuliu cu superba natură primită în dar de la înaintași.

Ești un român mai bun dacă hrănești capra vecinului în loc să-i dorești moartea, dacă îți petreci timpul colaborând cu alți români în loc să-l petreci ferindu-te de ei, ești mai român dacă ajuți un bătrân să treacă strada în loc să-l claxonezi, dacă îți ajuți un frate român atunci când ești în străinătate și dacă prețuiești avansurile minții în locul superstițiilor. Ești un român mai bun dacă respecți credințele altora și îți protejezi copiii, ești un român mai bun dacă îi respecți pe cei mai buni decât tine și îndrepți pe cei care greșesc. Tot așa cum nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domneștentrânsa, oamenii fac o țară și nu doar bogățiile cu care ne-a fericit bunul Dumneazeu.

Prețuiți diferențele noastre, nu le negați și nu le batjocoriți, patriotismul nostru trebuie să fie civic și etic, să ne cinstim nația într-un mod luminat și să-i dăm șansa să fie mai bună și mai prezentă în circuitul universal al valorilor. Pentru că putem dragii mei, putem face ca excelența să devină firescul vieții noastre și astfel, tot așa cum pietricelele fac o stâncă, noi să construim o națiune. Oriunde vă aflați dragii mei, în Moldova, Ardeal sau Țara Românească, în străinătate sau acasă, vă doresc să fim mai înțelepți împreună pentru mulți ani de acum înainte. La mulți ani frați români!", afirmă Daniel Funeriu.

CITEȘTE ȘI: Medicii lansează un avertisment: Regulile care trebuie respectate pentru a-ţi menţine creierul tânăr .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.