Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Martinez câştigă primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Uruguay

vot

Candidatul stângii Daniel Martinez a ieşit primul duminică în alegerile prezidenţiale din Uruguay, dar va trebui să dispute un al doilea tur de scrutin în faţa candidatului de centru-dreapta Luis Lacalle Pou, potrivit sondajelor de la ieşirea din secţii, relatează AFP potrivit Agerpres.

Daniel Martinez (Frente Amplio) a obţinut 37% din voturi, devansându-l pe Luis Lacalle Pou (Partido Nactional), creditat de exit-poll-uri cu 29% din sufragii.

Cei doi candidaţi îşi vor disputa un al doilea tur de scrutin pe 24 noiembrie.

Uruguayenii au votat duminică pentru a-l alege pe succesorul preşedintelui Tabaré Vazquez, pronunţându-se în paralel şi asupra prezenţei militarilor pe străzi pentru a combate delincvenţa.

Scrutinul din mica ţară cu 3,4 milioane de locuitori a avut loc în acelaşi timp cu cel din Argentina, care are o populaţie de peste zece ori mai mare (44,5 milioane de locuitori).

Alegerile au avut loc şi în contextul în care regiunea este agitată de numeroase crize politice: mobilizarea populaţiei împotriva rezultatelor alegerilor prezidenţiale din Bolivia, valul de proteste din Chile şi tulburările sociale apărute în Ecuador cu două săptămâni în urmă.

Candidatul de stânga, fostul primar din Montevideo Daniel Martinez, a declarat presei că aşteaptă rezultatele cu "serenitate", chiar dacă nu era sigur de victorie.

Principalul său adversar, fostul senator de centru-dreapta Luis Lacalle Pou, care capitaliza 28% din intenţiile de vot, a declarat că campania sa pentru al 2-lea tur va începe de luni, pentru că "nu e timp de pierdut".

"Democraţia în Uruguay este foarte solidă, trebuie să avem grijă şi să anticipăm riscurile", a declarat joi preşedintele Tabaré Vazquez în faţa presei, cu prilejul ultimei sale apariţii publice înainte de votul de duminică.

Votul se anunţa o probă de foc pentru coaliţia de stânga la putere din 2005, Frente Amplio, într-un context economic complicat, o inflaţie mult peste obiectivele oficiale (7,56%), o rată a şomajului de 9% şi indicii privind siguranţa populaţiei în bernă, una dintre temele principale ale campaniei electorale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.