Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Morar: Atacurile la adresa CCR nu presupun nici inteligență și nici pricepere

BN24.ro
Daniel Morar

Judecătorul Curții Constituționale, Daniel Morar, susține că politicienii preferă atacurile facile de tipul ”Curtea este a opoziției”, asta pentru că ar fi mai greu să analizeze deciziile CCR și să atace cu argumente. Morar consideră faptul că pentru acest tip de atacuri nu este nevoie ”nici de inteligență, nici de pricepere”.

”Eu am un exercițiu în a primi aceste critici de când eram șef la DNA, prin urmare nu mă afectează foarte mult. Dar le cunosc, le știu, le citesc, și ce mă miră este că nivelul discursului politic vizavi de Curte, că este un discurs politic categoric, n-a crescut absolut deloc în acești ani. Iar atacurile la adresa Curții sunt extrem de simpliste. Atacurile înseamnă: Curtea este pesedistă sau Curtea este penelistă în funcție de soluția pe care o primesc, soluția zilei. Însă nu am văzut oamenii politici sau oamenii publici să analizeze deciziile CCR din punct de vedere al Dreptului, al considerentelor.

Toate deciziile CCR sunt în Monitorul Oficial și în ultimii ani sunt extrem de elaborate, sunt scolastice, chiar sunt adevărate manuale. Prin urmare, dacă ai ceva de reproșat Curții Constituționale trebuie să vii cu argumente juridice. Dacă vii doar și critici poziționarea Curții sau tu, ca om politic, alipești Curtea partidului din Opoziție față de tine înseamnă că greșești. Este cea mai facilă abordare care nu presupune nici inteligență și nici pricepere. Probabil de aceea apelează atât de des la aceste atacuri.

Paradoxul este că, în acest moment, Curtea este alcătuită din politicieni în mai mică măsură decât din magistrați. Suntem 5 foști magistrați la Curtea Constituțională, 1 profesor universitar și abia 3 oameni care au făcut politică. Prin urmare, nu cred că aceasta este linia bună de atac.

Categoric Constituția este un instrument funcțional și tocmai faptul că este un instrument funcțional trezește furia acestor oameni care critică zi de zi Curtea Constituțională. Vrând nevrând, Constituția trebuie respectată și, dacă n-o respecți tu, de bună voie, vine Curtea Constituțională și îți dă o decizie obligatorie care te forțează să o accepți. Și în ultimii ani, niciodată până acum, Curtea Constituțională n-a fost atât de mediatizată și Constituția n-a fost atât de vehiculată. De ce asta? Pentru că aceste conflicte dintre autoritățile statului au fost tot mai dese și au venit cu extrem de multe sesizări la Curtea Constituțională.”, a spus Daniel Morar, într-un interviu pentru AlephNews.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.