Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Zamfir, dupa decizia CCR pe Legea plafonarii dobanzilor: De ce a fost nevoie de 7 luni să constați ca exprimarea e neclară?

antena3.ro
daniel zamfir

Senatorul PSD Daniel Zamfir, inițiatorul legii plafonării dobânzilor, spune că „romanii sunt lasati sa fie in continuare jecmaniti de banci si IFN-uri” după ce judecătorii CCR i-au declarat legea neconstituțională.

„Dupa ce cu doua zile in urma CCR a confirmat ca darea in plata pentru masini - legea leasing ului - e constitutionala, astazi, dupa sase(!!!) amanari, CCR decide ca Legea plafonarii dobanzilor are o exprimare neclara si o declara neconstitutionala. N-am sa comentez acum decizia, dar nu pot sa nu ma intreb de ce a fost nevoie de sapte luni sa constati ca e exprimare neclara?

Romanii sunt lasati sa fie in continuare jecmaniti de banci si IFN-uri, invocandu-se textul neclar? Chiar e inacceptabil pentru sistemul financiar-bancar si pentru toti cei care roiesc in jurul lui, ca vrem si noi, romanii, sa nu mai platim dobanzi triple fata de europeni? Daca de la Citu si sleahta de lobisti ai bancilor si IFN-urilor, sub masca de profesori la ASE cu mare influenta, iata, nu aveam asteptari, nu acelasi lucru pot spune despre cei in care sunt asteptati sa faca dreptate. Probabil, in fata unei puteri absolute, si a unui prim ministru aservit sistemului bancar, inca o decizie impotriva lor, la doua zile distanta, ar fi fost prea mult... Astept motivarea respingerii, si va asigur, ca voi reveni cu legea, bineinteles daca partidul meu considera oportun momentul”, a scris senatorul PSD pe Facebook.

Pe 6 mai anul trecut, plenul Camerei Deputaţilor a dat vot favorabil proiectului de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne.

Deputaţii au adoptat un amendament respins iniţial de comisiile de specialitate, potrivit căruia, "prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate''. Articolul 5 prevede că "dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR".

Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.

Un articol modificat de deputaţi prevede că "dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă''.

Un alt amendament stipulează că dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.