Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Zamfir trece la amenințări după motivarea CCR: 'Rânjetul sarcastic și ironiile celor care credeau că au reușit o să le iasă pe nas'

antena3.ro
daniel zamfir

Lipsa solicitării avizului Consiliului Economic şi Social în cazul Legii pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a dus la nesocotirea prevederilor constituţionale, notează Curtea Constituţională a Românei (CCR) în motivarea deciziei prin care au admis sesizarea cu privire la proiectul de act normativ. Daniel Zamfir, senator ALDE, reacționează prompt, spunând pe Facebook că „rânjetul sarcastic și ironiile celor care credeau că au reușit o să le iasă pe nas.”

Confruntare directă între Rovana Plumb și Dacian Cioloș: întrebare cu implicații majore pentru liderul PLUS

„VA GARANTEZ CA VOI REVENI! 
Rânjetul sarcastic și ironiile celor care credeau că au reușit, o sa le iasă pe nas!
Voi redepune săptămâna viitoare toate cele trei legi anti-camatarie! Sprijin politic există, așa că, baieți, ori sunteți corecți, ori, drum bun, cale bătută!”, scrie Zamfir pe Facebook.

Pe 13 martie, CCR a admis sesizarea PNL şi USR asupra proiectului referitor la Legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. 

Potrivit motivării, Curtea constată că obiecţia de neconstituţionalitate este întemeiată, deoarece din consultarea fişei legislative a legii criticate rezultă că avizul acestei autorităţi nu a fost solicitat. 

Astfel, arată judecătorii constituţionali, potrivit art.1 alin.(5) din Legea fundamentală, "În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie". Or, dispoziţiile articolului 2 alineatul (2) litera e) din Legea 248/2013 prevăd obligaţia iniţiatorilor de proiecte sau propuneri legislative de a solicita avizul Consiliul Economic şi Social în cazul în care reglementările preconizate vizează domeniile de specialitate ale Consiliului. 

"În acest sens, se observă că legea criticată vizează unul dintre aceste domenii, respectiv protecţia consumatorului, astfel cum rezultă din expunerea de motive a legii. Prin urmare, în lipsa solicitării avizului cu prilejul declanşării procedurii parlamentare de legiferare a actului normativ examinat, reiese că au fost nesocotite prevederile art.1 alin.(5) din Constituţie. Dată fiind materia de reglementare a propunerii legislative în discuţie, era obligatoriu să fi fost solicitat avizul Consiliului Economic şi Social, în sensul consultării acestuia, ca organ de specialitate consultativ al Parlamentului şi al Guvernului, neavând relevanţă dacă legiuitorul, în opera sa de legiferare, ar fi ţinut sau nu seama de conţinutul acestuia. Ignorarea principiului constituţional al obligativităţii respectării legii în cursul procedurilor parlamentare de legiferare ar plasa legiuitorul pe o poziţie privilegiată, interzisă de principiul constituţional al egalităţii, consacrat de art.16 alin.(2) din Legea fundamentală, potrivit căruia 'Nimeni nu este mai presus de lege'", se precizează în document.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.