Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Danilo Ceccarelli şi Andres Ritter au fost numiți procurori şefi adjuncţi ai Parchetului European

ec.europa.eu
justiție

Colegiul Parchetului European (EPPO) a numit joi doi procurori şefi europeni adjuncţi, în persoana lui Danilo Ceccarelli, din Italia, şi Andres Ritter, din Germania, un nou pas important pe drumul către operaţionalizarea instituţiei, informează un comunicat al Comisiei Europene, potrivit AGERPRES.

În baza propunerii procurorului şef european, Laura Codruţa Kovesi, procurorii şefi adjuncţi europeni au fost aleşi prin vot secret dintre cei 22 de procurori europeni care, împreună cu procurorul şef european, formează Colegiul EPPO. Procurorul şef european le poate delega fiecăruia dintre adjuncţii săi anumite sarcini şi responsabilităţi şi o pot înlocui în absenţa sa. Procurorii şef adjuncţi europeni sunt numiţi pentru un mandat de trei ani.

"Experienţa mea în medii naţionale şi internaţionale multiculturale, investigând cazuri complexe şi organizând operaţiuni la scară mare, va reprezenta un sprijin semnificativ pentru activitatea noastră operaţională. Voi face tot ce-mi stă în putere pentru a susţine independenţa EPPO, o valoare care trebuie protejată şi practicată la toate nivelurile - centralizat şi descentralizat - şi în fiecare etapă", a declarat Danilo Ceccarelli după numirea sa.

Citește și: Ungaria își modifică Constituția și încinge spiritele: familia este alcătuită din femeie și bărbat

La rândul său, Andres Ritter, a spus că este convins că EPPO va fi un "punct de cotitură" în lupta împotriva fraudei şi corupţiei în UE. "Acum, că EPPO a devenit în cele din urmă o realitate, mă simt încurajat de conştientizarea tot mai mare a faptului că acesta trebuie să fie dotat adecvat pentru a-şi îndeplini promisiunea către cetăţenii Europei din prima zi. Suntem gata să ne realizăm sarcinile şi nu există o protecţie graduală când vine vorba de fraudă şi corupţie", a afirmat el.

Andres Ritter, în vârstă de 56 de ani, a devenit procuror în Germania în 1995 şi a lucrat în diferite parchete până când a devenit procuror şef adjunct în landul Mecklenburg-Pommerania Inferioară în 2008. Între 2013 şi 2010, el a fost procuror şef al Parchetului pentru infracţionalitate economică şi cibernetică din Rostock. De asemenea, Andres Ritter este reprezentantul Germaniei în Asociaţia internaţională a judecătorilor. Nu în ultimul rând, el s-a aflat pe lista finală de trei candidaţi la şefia EPPO, dar în urma audierilor, mai multor runde de voturi şi negocierilor între Parlamentul European şi Consiliul UE în această funcţie a fost aleasă Laura Codruţa Kovesi.

Danilo Ceccarelli, în vârstă de 53 de ani, este magistrat din 1995 şi a lucrat mereu ca procuror specializat în infracţiuni financiare, fraudă fiscală, corupţie, crimă organizată şi spălare de bani. Din 2013 până în 2018 el a fost procuror internaţional în cadrul misiunii EULEX din Kosovo. Din 2018 până în 2020, Ceccarelli a fost procuror la Milano, în Departamentul pentru infracţiuni financiare transnaţionale, corupţie şi cooperare internaţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.