DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Darius Vâlcov reacționează, după ce primarii de municipii au refuzat oferta Guvernului: 'Gata cu ipocrizia'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Darius Valcov

Primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România (AMR), au transmis, joi seară, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care afirmă că resping categoric propunerile Ministerului Finanţelor privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate şi solicită asumarea de către Guvern a susţinerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecţie a copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi, aşa cum s-a angajat în ”Programul de guvernare 2018-2020”.

Din partea Guvernul a reacționat Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului. ”Gata cu ipocrizia!”, e mesajul fostului ministru pentru primarii care au refuzat banii propuși, el venind și cu bugetele pe care le vor avea anumite municipii și sectoare al Bucureștiului.

Citește și: Mare atenție! CEDO confirmă că plângerea Laurei Codruța Kovesi este doar înregistrată, nu și declarată admisibilă

Vâlcov dă exemplu Sectorul 3, condus de Robert Negoiță, de la PSD, unul dintre opozanții lui Dragnea. Conform datelor prezentate de Vâlcov, Sectorul 3 va avea în 2019 un buget cu 57% mai mare decât în 2018.

”Pentru o corecta informare:

Bugetul Municipiului Arad 2018 - 279 mil lei.

Buget 2019 - 344 mil lei. O crestere de 23%.

Bugetul Sectorului 3 Bucuresti 2018 - 660 mil lei.

Buget 2019 - 1039 mil lei. O crestere de 57%.

Bugetul Municipiului Ploiesti 2018 - 308 mil lei.

Buget 2019 - 354 mil lei. O crestere de 15%.

Bugetul Municipiului Sibiu 2018 - 304 mil lei.

Buget 2019 - 376 mil lei. O crestere de 23%.

Bugetul Municipiului Cluj-Napoca 2018 - 568 mil lei.

Buget 2019 - 711 mil lei. O crestere de 25%.

#gatacuipocrizia”, e mesajul lui Darius Vâlcov.

Citește și: Trei lanțuri de hipermarketuri au fost amendate drastic- Ce s-a descoperit

”Vă mulţumim pentru disponibilitatea la dialog manifestată la întâlnirea de ieri, cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, referitoare la finanţarea autorităţilor locale în anul 2019. Urmare discuţiilor purtate, vă comunicăm: AMR respinge categoric propunerile Ministerului Finanţelor Publice (MFP) privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate, aferente sistemului de protecţie a copilului, centrelor pentru persoane cu handicap, indemnizaţii pentru persoane cu handicap şi însoţitori ai acestora, precum şi salarizarea personalului neclerical, cheltuieli evaluate de MFP la 6,4 miliarde de lei”, au transmis, joi seară, premierului Viorica Dăncilă, reprezentanţii AMR.

Aceştia solicită asumarea de către Guvern a ”susţinerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecţie a copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi”, aşa cum s-a angajat în ”Programul de guvernare 2018-2020”, Capitolul/„Administraţie publică. Politici regionale”,/ Măsura 2 /„Finanţarea autorităţilor locale”,/ pagina 109.

Citește și: Mare atenție! Ce trebuie să știți despre comisionale cardurilor bancare atunci când plecați în străinătate

În plus, primari de municipii solicită urgent transmiterea spre consultare a proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2019, în conformitate cu prevederile HG nr. 521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative.

”Vă reamintim ce anume a generat discuţiile actuale între UAT-uri şi MFP. Urmare reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, în anul 2018bugetele locale au fost diminuate cu sume reprezentând 30-40% din bugetele anului 2017. În aceste condiţii, AMR a solicitat ca în anul 2019, Guvernul României să îşi respecte promisiunea făcută la sfârşitul anului 2017, dar şi la aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2018, de a asigura finanţarea APL cel puţin la nivelul sumelor primite de la bugetul de stat în anul 2017, în sume nete”, au mai transmis primarii.

Citește și: Gabriela Firea a făcut anunțul! Va trimite Corpul de Control la Apa Nova

Aceştia susţin că, din evaluările pe care le-au făcut, pentru ca în anul 2019 comunităţile locale să fie finanţate la nivelul anului 2017, comunele, oraşele şi municipiile ar trebui să beneficieze de compensarea pierderilor pe care le înregistrează, până la nivelul minim de 67% din IV.

”Răspunsul MFP, astfel cum îl regăsim în adresa nr. 462218/30.01.2019 reprezintă o ducere în derizoriu atât a nevoilor şi intereselor comunităţilor locale, cât şi o gravă încălcare a principiului asigurării resurselor corespunzătoare competenţelor transferate, cât şi a principiul asigurării unui proces de descentralizare stabil,predictibil, bazat pe criterii şi reguli obiective, care să nu constrângă activitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau să limiteze autonomia locală financiară, principii reglementate şi în Legea-cadru a descentralizării nr. 195/2006”, au mai scris primarii în documentul adresat premierului.

Citește și: Lovitură dură pentru Ilie Năstase! Riscă ani buni de închisoare- Care este motivul

Aceştia apreciază că la nivelul majorităţii primăriilor s-ar înregistra pierderi semnificative ca urmare a creşterii cotei din IV alocate, în paralel cu preluarea integrală a cheltuielilor generate de susţinerea sistemului de protecţie a copilului şi a sistemului de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi.

Documentul este semnat de Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România, respectiv Robert Sorin Negoiţă, primarul Sectorului 3, Bucureşti; Ilie Gavril Bolojan, Oradea; Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad; Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova; Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara; Ovidiu Teodor Creţu, primarul municipiului Bistriţa; Daniel Ştefan Drăgulin, primarul municipiului Călăraşi; Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa; Ion Lungu, primarul municipiului Suceava; Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila; Adrian Mocioniu primarul municipiului Slobozia; Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani; Arpad Andras Antal, primarul municipiului Sfântu Gheorghe; Nicolae Barbu, primarul municipiului Giurgiu; Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu; Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi; Gábor Kereskényi, primarul municipiului Satu Mare; Cristi Misăilă, primarul municipiului Focşani; Florin Oancea, primarul municipiului Deva; Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău; Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi; Constantin Toma, primarul municipiului Buzău; Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj; Dumitru Boroş, primarul municipiului Bârlad; Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău; Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea; Lucian Ovidiu Micu, primarul municipiului Roman; Costan Morar, primarul municipiului Dej; Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara şi Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin.

Citește și: A ieșit la iveală! Ce facultate a absolvit Eugen Teodorovici- A ‘crescut’ la stat imediat după liceu

Primarii de municipii s-au întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă, dar şi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre alocările bugetare pentru 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.