DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Date de ultimă oră: Numele lui Călin Popescu Tăriceanu apare într-un dosar de corupție

ponta tariceanu

Numele premierului Victor Ponta și al președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, apar în interceptările procurorilor DNA în dosarul în care Iulian Herțanu este urmărit penal pentru infracțiuni de corupție și asimilate corupției. În același dosar, directorul general al SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, a fost reținut, miercuri, de procurorii DNA Ploiești pentru trafic de influență. Totodată, a fost reținut și Gheorghe Boeru, reprezentant al SC Romair Consulting SRL, pentru dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală.Într-o interceptare surprinsă de procurori între directorul general al SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, și o persoană de sex feminin, apare menționat numele premierului. Semcu poveștește că ar fi vorbit cu 'tovarășul Crin', pe care l-a sunat, dar nu i-ar fi răspuns, iar, în două minute, l-ar fi sunat înapoi și i-ar fi spus că a vorbit cu Ponta și i-ar fi precizat că nu cedează la Prahova unul dintre contracte.

Citește și: DNA, reținere spectaculoasă în această seară

Nu este precizat în acest referat al procurorilor numele și prenumele acestuia. Dacă ne raportăm, însă, la această menționare, ne putem duce cu gândul că ar putea fi vorba de Crin Antonescu. Procurorii subliniază că după această discuție, a fost încheiat acel contract cu SC Grossman Engineering Group, firma administrată de Hulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Citește și: Victor Ponta nu mai are scăpare: DNA i-a descoperit implicarea și în dosarul cumnatului său

În același referat apare și numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Într-o mărturisire făcută de o persoană cu o identitate protejată, se spunea că acest Gheorghe Boeru, care ar fi primit în mod preferențial contracte de la Consiliul Județean Prahova, ar fi un apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu și că l-ar fi recomandat. Este o mărturie venită din partea unei persoane. Nu sunt acuzații în mod specific asupra lui Călin Popescu Tăriceanu și asupra lui Victor Ponta, dar numele lor apar în aceste interceptări, a transmis, pe surse, corespondentul Realitatea TV, Ionela Arcanu.

Citește și: STENOGRAME INCENDIARE Numele lui Crin Antonescu, alături de Victor Ponta: Am vorbit cu Crin

"Pantea: Salut. E necesar să se întâlnească cei trei-patru factori implicaţi, să stabilească totuşi... că aici trebuie cineva care să-i adune aşa, ştii?

Semcu : Aha, şi te-ai... l-ai lămurit să facă el asta?

Pantea : Nu, nu, eu zic că să o faci tu, să o faci tu că...

Semcu : Aha...

Pantea: El a făcut pe partea lui, el a început... intenţia spre partea lui, a vorbit cu partea lui şi acuma.... ştii?

Semcu : Îhîm. Bine.

Pantea: Înţelegi!? Da? Şi vedem cum o f, da?.

Semcu : Aha! Tu nu vii mâine, nu?

Pantea: Nu mă, am o problemă şi eu personală.

Semcu : Bun. Atunci nu-i transmiţi tu lui BOIER ca să vorbească cu 'Înălţimea Sa' că ai găsit, ştii?

Pantea: Nu cred eu că e bine nu, nu!

Semcu : Nu?

Pantea: Tot prin omul nostru.

Semcu : Da? Bine.

Pantea: Da?

Semcu : Bine, bine, bine. Pa, pa!".

Anchetatorii arată că, în 28 septembrie 2010, Adrian Semcu recepţionează următorul sms: "faptul că intervii dă foarte bine mai ales că vorbeşti foarte coerent şi bine în ultimul timp. Eu aş fi mai bucuros dacă aş ştii că negociezi totul cu Cozma şi nu îţi scapă nimic."

De asemenea, mai este redată discuţia din 21 ianuarie 2011 dintre Adrian Semcu, contactat de Nicoleta Cătălina Bozianu:

"Bozianu: Am vorbit cu ăsta.

Semcu: Da?

Bozianu: Păi a zis măcar să o rezolve aşa..., jumate, adică să-i dea ree.

Semcu: Aha.

Bozianu: Şi diseară, când termină acela, că se duce nu ştiu unde, se mai întâlnesc o dată, pe seară.

Semcu: Dar nu au dat încă verdictul ăia?

Bozianu: Nu, nu.

Semcu: Dar cât crezi că mai durează? Sau el ce zice?

Bozianu: Mă, el zice că deseară ar avea un răspuns mai clar. La 7, nu ştiu când are întâlnirea, a zis că, cum termină acolo, mă sună iar şi dacă e ceva mai mult de vorbit, mâine ori mă duc până la jumatea drumului ori vine el, ori nu ştiu... ceva de genul ăsta.

Semcu: Îhî.

Bozianu: Cam aşa am discutat cu el.

Semcu: Am vorbit cu tovarăşul CRIN.

Bozianu: Da?

Semcu: L-am sunat, nu mi-a răspuns şi în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte aşa... Ştie de toate dedesubturile lui GHIŢĂ, dar el a vorbit cu PONTA. Şi i-a zis Băi, e problema voastră, la Prahova nu cedez, unul e al nostru. Nu contează care (n.n. - ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC Grossman Engineering SRL, administrată de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Herţanu Iulian Cristian, şi SC Euro Construct Trading 98 SRL). Şi el... tot el zice...: Băi ADI, să fiu sincer şi drept, eu cred că ar fi mai important judeţul, că la Ploieşti e Cătălina, e organizaţia, avem fieful totuşi de nivel... nu-mi fac probleme. Dar în judeţ... Exact gândirea mea. Ştii?

Bozianu: Da".

"Concret, în perioada august 2010 — aprilie 2011, în schimbul unei sume de bani, Adrian Semcu, în calitate de vicepreședinte al CJ Prahova, folosindu-se și de influența pe care o avea la reprezentanți ai conducerii SC Hidro Prahova și în înțelegere cu Gheorghe Boeru, reprezentantul SC Romair Consulting SRL București, l-a ajutat pe acesta din urmă ca asocierea din care făcea parte să câștige la licitație un contract de achiziție publică, finanțat în majoritate din fonduri europene. Contractul, în valoare de 25.085.000 lei, intitulat 'Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări" face parte din proiectul european 'Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova" ", se arată în comunicat.

Anchetatorii au reținut că pentru sprijinul acordat la obținerea contractului, în ianuarie 2012, Adrian Semcu a primit de la Boeru 100.000 euro, din totalul sumei promise de 200.000 euro.

În acest sens, arată procurorii, Semcu, prin intermediul altor persoane, l-a susținut pe Boeru, până la stabilirea finală a câștigătorului, astfel: anterior inițierii procedurilor de evaluare a ofertelor — prin determinarea furnizării unor date tehnice acestuia, necesare adaptării documentației și utile pentru conceperea unei oferte ca să câștige; în timpul derulării procedurilor de atribuire a contractului — prin determinarea desemnării unor persoane obediente în comisia de evaluare a ofertelor; ulterior, după stabilirea câștigătorului până la momentul soluționării definitive a contestațiilor și acțiunilor în instanță — prin crearea posibilității pentru firmă de a gestiona răspunsurile la căile de atac, precum și prin intervenții la CNSC și la instanța competentă, pentru a menține decizia de atribuire a contractului.

"Și o altă persoană din conducerea SC Hidro Prahova a fost cointeresată de inculpatul Boeru pentru sprijin pe parcursul derulării procedurii de achiziție și pentru a acorda susținere pe durata derulării contractului, inclusiv pentru a acorda, în avans, o tranșă din fondurile aferente activității de consultanță. Astfel, în perioada 2011 — 2012, Gheorghe Boeru a remis acelei persoane suma totală de 50.400 lei, disimulată în venit aferent unui contract de muncă", se spune în document.

DNA menționează că o parte din banii încasați de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice au fost tranzitați, la dispoziția lui Boeru, fără a avea la bază justificări economice reale, prin conturile mai multor firme paravan, scoși, în numerar, și folosiți în interesul personal al acestuia.

Procurorii au constatat că aceste activități au avut ca rezultat sustragerea de la plata, către stat, a sumei de aproximativ 252.000 lei, reprezentând peste 151.000 lei TVA și aproape 101.000 lei impozit pe profit.

În dosar, se efectuează acte de urmărire penală și față de Iulian Herțanu, Vladimir Ciorbă, Mihail Coman, Liviu Munteanu, Mircea Cosma, Vlad Cosma, Sebastian Ghiță, Ilie Drăgan, Iuliu Roman și Cristian Ionuț Ionescu, pentru infracțiuni de corupție și asimilate corupției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.