Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Datoria de stat a R. Moldova a crescut cu 15,3 miliarde de lei în 2020

datorie publica

Datoria de stat a R. Moldova a ajuns la un total de 72,6 miliarde de lei, ceea ce constituie 32,9% din Produsul Intern Brut (PIB), informează Curtea de Conturi a R. Moldova, care a examinat raportul auditului asupra managementului datoriei de stat, garanțiilor de stat și recreditării de stat în anul 2020.

Datoria de stat a R. Moldova a crescut cu 15,3 miliarde de lei în 2020Foto: știri.md

Auditorii au stabilit că, la finele anului 2020, soldul datoriei sectorului public a constituit 72,6 miliarde de lei, înregistrând o creștere cu 15,3 miliarde de lei față de anul 2019. Ponderea majoră în totalul datoriei sectorului public o deține datoria de stat, căreia îi revin 93,4%, transmite Știri.md cu referire la Ziarulnațional.md.

Datoria de stat externă constituie 38,6 miliarde de lei lei și datoria de stat internă – 29,2 miliarde de lei. Ca pondere în PIB, datoria de stat a constituit 32,9%, înregistrând o creștere față de anul 2019 cu 7,9%.

În anul 2020, pentru deservirea datoriei de stat au fost achitate mijloace financiare în sumă totală de circa 15,7 miliarde de lei, dintre care 14 miliarde de lei au fost achitate pentru rambursarea sumei principale și răscumpărarea valorilor mobiliare de stat (VMS) ajunse la scadență, iar 1,7 miliarde de lei - pentru plata dobânzilor și comisioanelor.

Ponderea majoră în portofoliul datoriei de stat este deținută de împrumuturile de stat externe - 52,6%, fiind urmate de VMS emise pe piața primară – cu 21,5%, VMS emise pentru executarea obligațiilor de plată aferente garanțiilor de stat – 18,6%, alocarea Drepturilor Speciale de Tragere (DST)– 4,3% și VMS convertite – 3%.

În același timp, auditul atestă că Ministerul Finanțelor, în vederea executării obligațiunilor derivate din garanțiile de stat, în luna octombrie 2020, din portofoliul deținut de Banca Națională, a răscumpărat obligațiuni de stat în sumă totală de 240 de milioane de lei. Astfel, datoria Ministerului Finanțelor față de BNM, la finele anului 2020, a constituit circa 12,6 miliarde de lei. Acest context rămâne a fi cel mai vulnerabil aspect al datoriei de stat, deoarece neonorarea față de Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat, acordate BNM pentru garantarea creditelor de urgență, va cauza creșterea ascendentă a datoriei de stat interne în următorii ani, consideră Curtea de Conturi.

În aspectul debursărilor de împrumuturi externe, auditul denotă că, în anul 2020 au fost debursate 551,6 milioane de dolari. Din totalul intrărilor de împrumuturi de stat externe, 205,7 milioane de dolari au fost destinate finanțării proiectelor investiționale și 345,9 milioane de dolari - asistenței financiare pentru susținerea bugetului.

În perioada anului 2020 au fost contractate 10 împrumuturi noi, fiind semnate contracte de finanțare în valoare totală de circa 685 milioane de dolari, dintre care: șapte acorduri destinate proiectelor finanțate din surse externe în sumă de 336,6 milioane de dolari și trei acorduri destinate finanțării deficitului bugetar de stat în sumă totală de 348,4 mil. dol. SUA. Din valoarea totală a împrumuturilor contractate până la 31 decembrie 2020 au fost debursate doar 47,33%.

Soldul garanțiilor de stat a constituit circa 1,2 miliarde de lei, fiind cu 0,3 miliarde de lei mai mult comparativ cu finele anului precedent, fiind format în întregime din garanții de stat interne acordate în cadrul Programului de stat „Prima casă”. În anul 2020 a fost înregistrat primul caz de onorare a garanției de stat în sumă de 167,7 mii lei acordate în cadrul Programului, situație prevăzută ca risc asupra bugetului de stat în auditurile precedente ale Curții de Conturi.

Soldul datoriei debitorilor garantați față de Ministerul Finanțelor, la 31 decembrie 2020 a constituit circa 459,1 milioane de lei, acesta fiind în totalitate cu termenul de achitare expirat și prezintă un risc înalt de nerecuperare.

Soldul datoriilor beneficiarilor recreditați la situația din 31 decembrie 2020 a constituit 5,5 miliarde de lei, majorându-se față de anul 2019 cu circa 1 miliard de lei. Pentru încasarea datoriilor expirate, Ministerul Finanțelor prin intermediul Serviciului Fiscal de Stat, aplică măsuri de executare silită față de beneficiarii recreditați care dețin arierate pe împrumuturile recreditate. În așa mod, pe parcursul anului 2020, în bugetul de stat au fost recuperate circa 13,0 milioane de lei, ceea ce constituie 9,0% din soldul datoriei cu termen de achitare expirat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.