Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Datoria Transnistriei pentru gazul rusesc se apropie de 10 miliarde de dolari

captura Rai Uno
donbas transnistria ucraina

Datoria regiunii transnistrene pentru gazul rusesc se apropie de 10 miliarde de dolari. Potrivit „INFOTAG”, acest lucru îl arată datele statistice privind starea comerțului exterior făcute publice în Transnistria.

Potrivit acestor date, datoria la gaze a regiunii transnistrene a atins o sumă record de 9,5 miliarde de dolari. Din această sumă, aproximativ 8,5 miliarde de dolari sunt datorate Gazprom-ului, iar un alt miliard de dolari sunt datorii către Factoring Finance, care este o subsidiară a Gazprom.

Publicaţia mold-street notează că este imposibil să se stabilească cuantumul exact al datoriei, deoarece după izbucnirea războiului din Ucraina și restricțiile privind livrările de gaze către Europa, Gazprom n-a publicat rapoartei financiare. În același timp, şi regiunea transnistreană a restricționat publicarea informațiilor pe această temă.

Totodată, publicația notează că datoria la gaze a regiunii a depășit datoria externă a Republicii Moldova, care la finele anului trecut se ridica la 9,46 miliarde de dolari, din care doar o treime era datorie publică.

În 2022, costul gazelor importate în Transnistria s-a ridicat la 1,62 miliarde de dolari, adică de 2,6 ori mai mult decât în 2021. Acest lucru se datorează creșterii costului gazelor pentru Moldova, conform acordului dintre Moldovagaz și Gazprom. În 2022, importurile de gaze au reprezentat aproximativ 50% din comerțul exterior total al Transnistriei și puțin peste 90% din comerțul total al regiunii cu Federația Rusă.

Transnistria primește gaze în cadrul acordului dintre Gazprom și Moldovagaz. Totodată, consumul de gaze se înregistrează separat pentru malul drept și cel stâng al Nistrului. Malul drept nu are practic nicio datorie curentă. Regiunea transnistreană nu plăteşte pentru gazul rusesc și lasă toate plățile la gaze efectuate de consumatori în bugetul regional, utilizând banii pentru necesităţi sociale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.