Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație nemaiîntâlnită: Ruptura în care sunt implicați ambasadorul Israelului și șeful Federației Comunităților Evreiești

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam David Saranga

În rândul comunități evreiești din România s-a adâncit o fractură uriașă, mai ales după retragerea din activitate, iar apoi decesul, președintelui Aurel Vainer, apreciat de toată lumea ca un înțelept mediator.

Ambasadorul Statului Israel în România, David Saranga, nu participă la evenimentele organizate de Silviu Vexler, președintele Federatiei Comunităților Evreiești din Romania. În schimb, ambasadorul participă la evenimentele organizate de deputatul Alexandru Muraru, de la PNL, reprezentantul Guvernului României pentru combaterea antisemitismului. Cea mai recentă apariție comună a celor doi a fost cu ocazia concertului organizat în Memoria Holocaustului de Opera Națională Română în data de 15 aprilie, când atât David Saranga, cât și Alexandru Muraru și Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, s-au adresat auditoriului de pe scena Operei Naționale condusă de Daniel Jinga.

Pe pagina de Facebook a ambasadorului Saranga se poate vedea foarte simplu ca ambasadorul nu distribuie niciun eveniment organizat de Silviu Vexler, ca și cum activitatea celor doi oficiali nu are niciun punct de interes comun.

Silviu Vexler, la rându-i, nu promovează pe pagina lui de Facebook activitățile ambasadorului David Saranga sau pe cele ale lui Alexandru Muraru. În schimb, e printre puținii șefi de culte care se mai afișează cu Victor Opaschi, ajuns la 74 de ani și uitat in funcția de secretar de stat pentru culte, în ciuda faptului ca șefii cultelor religioase, în special Patriarhul Daniel, nu-l mai invită la niciun eveniment. Silviu Vexler este printre principalii beneficiari ai fondurilor publice alocate prin Secretariatul de Stat pentru Culte, condus de Victor Opaschi, fost consilier al lui Ion Iliescu, situație despre care STIRIPESURSE.RO a scris în detaliu AICI.

În lipsa unei susțineri din partea oficialilor romani și a ambasadei Israelului in România, Silviu Velxer își umple agenda și contul de Facebook cu întâlniri cu ambasadori ai altor state.

O altă deosebire între Vexler și Saranga este că deputatul român nu participa niciodată la evenimente religioase ale altor culte. În schimb, ambasadorul statului Israel este mereu în vizită la Patriarhia Română sau la diferite mănăstiri ortodoxe din țară și promovează România și Biserica Ortodoxă Română în spiritul dialogului interreligios.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.