Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De când plănuia Kremlinul războiul din Ucraina și anexarea Crimeii

KremlinAndBoat

Rusia intentiona sa obtina controlul asupra Ucrainei înca de pe vremea fostului presedinte ucrainean Leonid Kucima, afirma fostul sef al Serviciului de Spionaj Extern al Ucrainei, Nikolai Malomuj, într-un interviu acordat publicatiei Novoe Vremia, informeaza agentia de presa Unian.

'A fost mereu vorba de metode economice - înfiintarea Uniunii Vamale sau Eurasiatice - în urma carora ei (rusii) ar fi obtinut controlul asupra Ucrainei. Se actiona în acest sens înca de pe vremea lui Leonid Kucima. Însa el (Kucima) a adoptat o pozitie foarte precauta - a oscilat între Rusia si Occident, chiar daca se afla într-o puternica încrengatura economica si de coruptie cu Federatia Rusa', a sustinut Malomuj.

Apoi, Moscova a depus eforturi ca la putere în Ucraina sa vina Viktor Ianukovici. În 2004, nu s-a reusit punerea în aplicare a acestui plan, iar Kremlinul a decis sa-si ia revansa în 2010.

În ceea ce priveste anexarea Crimeii si ocuparea regiunii Donbas, Serviciul de Spionaj Extern al Ucrainei i-a anuntat cu privire la operatiunea ce se pregatea pe Oleksandr Turcinov, Arseni Iateniuk si Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit lui Malomuj.

'Încercam sa convingem ca este necesara instituirea starii de urgenta si trimiterea în decursul noptii în Crimeea a câtorva mii de colaboratori operativi ai SBU, care ar fi rezolvat problema. O situatie asemanatoare se înregistra în Donbas. Atunci când, la început, au fost cucerite opt institutii, acestea ar fi putut fi închise într-o singura noapte. Însa nimeni nu avea curajul - nu exista vointa politica si un comandament militar-politic unic', a explicat Malomuj în interviu.

Anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia a avut loc în 2014 si a fost un proces de câteva luni, în urma carora acest teritoriu, ce apartinea Ucrainei, a fost inclus în componenta Federatiei Ruse: Republica Crimeea si orasul-port Sevastopol.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.