Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce a ales președintele Klaus Iohannis să facă anunțul candidaturii pentru un nou mandat acum? Semnale multiple de joc total/ ANALIZA

Șah

Anunțul președintelui Klaus Iohannis că va candida pentru un al II-lea mandat a surprins pe toată lumea. Toți erau atenți la scandalul din jurul celei de a II-a condamnări a lui Liviu Dragnea ca să se gândească cineva la alegerile prezidențiale din toamnă anului 2019. Dar iată că președintele a decis că acum e momentul oportun. Are acest lucru vreo însemnătate anume sau doar s-a gândit președintele și sfetnicii lui că ar fi o mișcare oportună?

Gabriel Oprea îi răspunde lui Liviu Dragnea, după ce liderul PSD i-a spus că nu-i e frică de el: 'Onoarea costă, am aflat că nu e nevoie de onoare' - VIDEO

Cei mai mulți se așteptau ca președintele să cedeze presiunilor PSD-ALDE via CCR și să depună armele semnând decretul pentru revocarea procurorului-șef al DNA. Ce avem în schimb? O ofensivă! Președintele tocmai ne anunță că va continua lupta cu PSD și nu doar că o va continua ci că va fi și vârful de lance - iar declarațiile ulterioare privind condamnarea a II-a pentru Liviu Dragnea dovedesc aceste lucruri cu vârf și îndesat.

Este o mișcare a așa-zisului ”stat paralel” sau o mutare care va paraliza și partea dreaptă și partea stângă a eșichierului politic?

Klaus Iohannis și-a aflat primul rival la prezidențiale! Liviu Pleșoianu, anunț surpriză: 'Dacă PSD nu mă va susține, voi candida independent'

Vă propunem o mică analiză care să treacă prin mai multe scenarii:

De ce a ales președintele Klaus Iohannis să își anunțe candidatura acum?

1.Președintele își ține promisiunea.

Una din primele declarații făcute în calitate de președinte al României a fost aceea că va veni la Palatul Cotroceni pentru 10 ani. Nu a ascuns acest lucru și ceea ce s-a întâmplat azi nu face decât să confirme că este consecvent cu sine.

2.Coagularea Dreptei.

Anunțul candidaturii pentru încă un mandat lasă fără nici cea mai mică șansă orice candidat de dreapta. În cazul în care Dacian Cioloș, Dan Barna, Eugen Tomac sau alt lider al dreptei s-ar fi gândit până acum că poate ar fi bine să candideze și numai pentru a potența scorul partidelor pa care le conduc, anunțul de azi îi face să se alinieze cuminți în spatele lui Klaus Iohannis. Dintr-o lovitură președintele și-a asigurat voturile blocului de Dreapta. PNL, USR, PMP și MRÎ... plus alte partidulețe mai mici se vor alinia în spatele actualului președinte.

3.Dă semnalul către PSD.

Anunțul de azi vizează și PSD. Social-democraților li se transmite că drumul spre Cotroceni e blocat. Și așa social-democrații nu erau deloc avantajați de votul în două tururi de scrutin, dar printr-un singur candidat al Dreptei lucrurile se complică instant. La cum stau lucrurile acum în turul II ar ajunge 100% doar candidatul susținut de PSD și Klaus Iohannis. La istoria electorala de până acum din România (n.a. a se vedea cazurile Mircea Geoană și Victor Ponta) PSD oricum avea șansa a II_a.

4.Tocmai anunță că nu îl interesează funcția de președinte al Consiliului European.

Există destui care spun că între timp președintele ar fi primit semnalul că nu e persoana aleasă să îi succeadă în funcție lui Donald Tusk și atunci își face singur o ieșire onorabilă din joc.

5.Disperare.

Sunt și voci care susțin că e vorba de o disperare a președintelui. O disperare care s-ar traduce prin ”Vă rog ajutați-mă!” în momentul în care PSD-ALDE amenință tot mai puternic cu o suspendare.

Oricare ar fi varianta sau variantele corecte e clar că de azi încolo vom avea un președinte mult mai implicat în jocul politic. Deja a spus clar că și-ar dori ca moțiunea de cenzură a PNL să fie adoptată și pe zi ce trece nu face nici un secret că nu se va da într-o parte de la nimic în lupta cu majoritatea parlamentară. Din informațiile noastre... surprizele nu se vor încheia cu acest anunț.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.