Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce a atacat ISIS-K un teatru din Moscova? Explicația experților

observator news
atac moscova

Statele Unite dispun de informații care confirmă revendicarea de către Statul Islamic a unui atac armat mortal la un concert din apropierea Moscovei, vineri, a declarat un oficial american pentru Reuters.

Ce este ISIS-K?

Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), numit după un termen vechi pentru regiunea care includea părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârșitul anului 2014 și și-a stabilit rapid o reputație de brutalitate extremă, potrivit reuters.com.

Una dintre cele mai active afiliate regionale ale grupării militante Stat Islamic, ISIS-K a înregistrat o scădere a numărului de membri de la vârful de activitate din jurul anului 2018. Talibanii și forțele americane au provocat pierderi grele.

Statele Unite au declarat că abilitatea lor de a dezvolta informații împotriva grupurilor extremiste din Afganistan, cum ar fi ISIS-K, a fost redusă de la retragerea trupelor americane din țară în 2021.

Ce atacuri a mai comis gruparea?

ISIS-K are un istoric de atacuri, inclusiv împotriva moscheilor, în interiorul și în afara Afganistanului.

La începutul acestui an, SUA au interceptat comunicații care confirmă că grupul a efectuat două atentate gemene cu bombă în Iran, în urma cărora au murit aproape 100 de persoane.

În septembrie 2022, militanții ISIS-K au revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaș mortal cu bombă la ambasada Rusiei din Kabul.

Grupul a fost responsabil pentru un atac asupra aeroportului internațional din Kabul în 2021, care a ucis 13 soldați americani și zeci de civili în timpul evacuării haotice a SUA din țară.

La începutul acestei luni, cel mai important general american din Orientul Mijlociu a declarat că ISIS-K ar putea ataca interesele americane și occidentale din afara Afganistanului "în doar șase luni și cu un avertisment mic sau deloc".

De ce ar ataca Rusia?

Deși atacul ISIS-K de vineri din Rusia a fost o escaladare dramatică, experții au declarat că grupul s-a opus președintelui rus Vladimir Putin în ultimii ani.

"ISIS-K a făcut o fixație asupra Rusiei în ultimii doi ani, criticându-l frecvent pe Putin în propaganda sa", a declarat Colin Clarke de la Soufan Center, un grup de cercetare cu sediul la Washington.

Michael Kugelman, de la Wilson Center, cu sediul la Washington, a declarat că ISIS-K "vede Rusia ca fiind complice la activități care îi oprimă în mod regulat pe musulmani".

El a adăugat că grupul numără printre membri și o serie de militanți din Asia Centrală care au propriile nemulțumiri față de Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.