Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce a fost ales porcul și nu alt animal pentru transplantul unei inimi la om

SANADOR
sanador operatie inima sala spital medici

Dr. Marius Geantă, cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, a vorbit despre faptul că o echipă de chirurgi americani a transplantat cu succes unui pacient inima unui porc modificat genetic. Medicul a explicat pentru Sănătatea.tv de ce a fost ales porcul pentru acest transplant și nu alt animal.

Dr. Marius Geantă spune că s-a făcut această alegere pentru că aproximativ șase luni de zile, inima porcului poate să ajungă la dimensiunile necesare pentru transplantul la adult, deoarece acest animal crește foarte repede de la stadiul de embrion.

Dar foarte importantă este asemănarea genetică dintre om și porc, existând o echivalență de peste 99,9% în privința genomului porcului și a genomului omului.

„În cazul transplantului primei inimi de porc modificate genetic la un pacient care avea nevoie de un transplant au survenit zece astfel de modificări (genetice - n.red.), patru dintre ele vizează blocarea unor gene care sunt implicate în dezvoltarea unui răspuns imun din partea organismului.

Fiind blocate, aceste gene nu mai produc proteinele care pot să stimuleze răspunsul imun și să ducă la rejectarea inimii respective.

Au mai fost adăugate șase gene de proveniență umană, gene care au un rol în acceptarea inimii de către organismul care îl primește. Acesta este contextul.

Primele 48 de ore sunt critice pentru pacient din acest punct de vedere și în general, rejetul post transplant apare în primele două zile

În acest caz, suntem în a cincea zi și lucrurile funcționează bine”, a explicat medicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.