Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce a intrat telescopul Hubble 'safe mode' o săptămână

Telescopul Hubble

Telescopul spaţial Hubble se află de o săptămână în "safe mode" după ce computerul de bord a generat o eroare în data de 13 iunie, conform unui comunicat al NASA, transmite marţi Live Science.

Computerul de bord este responsabil de coordonarea şi controlul tuturor instrumentelor ştiinţifice aflate în dotarea telescopului - ceea ce înseamnă că până când tehnicienii de la NASA nu vor repara această eroare, telescopul Hubble nu poate fi utilizat, scrie Agerpres.ro.

Acest satelit aflat pe orbită de 31 de ani este dotat şi cu un computer de rezervă, ce ar putea fi activat dacă nu se va reuşi deblocarea computerului principal. Din păcate, deocamdată nu a putut fi remediată problema apărută la computerul principal al telescopului orbital. Tehnicienii NASA încă nu au identificat natura exactă a problemei.

"Datele iniţiale indicau spre un modul de memorie care s-ar fi degradat. Însă când am încercat să trecem pe un modul de memorie de back-up, comanda de a iniţia această trecere nu a avut niciun efect", conform comunicatului NASA.

O a doua tentativă de a reactiva ambele module de memorie a avut loc la 17 iunie, dar şi ea a fost tot un eşec. La bordul lui Hubble se află în total patru module de memorie, care ar trebui, în condiţii normale, să poată fi accesate de oricare dintre cele două computere de bord (cel principal şi cel de rezervă).

O variantă ar fi trimiterea unui echipaj pe orbită pentru a repara manual telescopul, aşa cum s-a întâmplat ultima oară în 2009 (misiunea STS-125). În acea misiune, astronauţii au instalat două noi instrumente ştiinţifice (o cameră cu câmp larg şi un instrument pentru analiza luminii în spectrul ultraviolet) şi au înlocuit câteva piese hardware învechite. NASA însă se pregăteşte pentru lansarea, anul acesta, a telescopului spaţial James Webb şi deocamdată nu există niciun plan pentru repararea manuală a lui Hubble.

Telescopul Hubble a mai intrat recent în "safe mode" după ce a primit un update de software ce conţinea o eroare, însă problema apărută în luna martie a acestui an a fost remediată foarte uşor.

Deşi Hubble a fost construit la sfârşitul anilor '80, NASA a subliniat că instrumentele cu care telescopul este dotat sunt încă într-o stare bună de funcţionare.

Telescopul spaţial Hubble, lansat în 1990, a revoluţionat astronomia şi a modificat viziunea noastră asupra Universului, obţinând imagini cu Sistemul Solar, Calea Lactee şi galaxii foarte îndepărtate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.