Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce analiștii prevăd zero exporturi de gaze naturale lichefiate din Egipt către Europa / Conflictul din Orientul Mijlociu va influența piața

mechademy.com
gnl egipt

Conflictul din zona Mediteranei crește din ce în ce mai mult riscurile asupra Europei, adăugând în mod constant altele noi, noul factor de risc fiind numit Egipt. Conflagrația din Orientul Mijlociu amenință să scoată din ecuație în această iarnă GNL-ul țării nord-africane, care este al șaptelea cel mai mare furnizor al Europei și Turciei, scrie energypress.gr.

Scenariul alarmant se bazează pe de o parte pe producția deja redusă a Egiptului în acest an, pe de altă parte pe oprirea zăcământului israelian Tamar, care produce 10 miliarde de metri cubi pe an și o parte din aceasta a fost canalizată către țara nord-africană, pentru a fi exportate în Occident sub formă de GNL.

Lucrurile s-au schimbat anul acesta. Producția scăzută și pierderea Tamar forțează, potrivit analiștilor, Egiptul să se concentreze în primul rând pe satisfacerea propriilor nevoi și în al doilea rând pe exporturi, care probabil vor fi zero. Volumele nu sunt de neglijat. Anul trecut, au atins 4,6 miliarde de metri cubi, acoperind 5% din oferta totală a Europei, Turcia absorbind 1,9 miliarde de metri cubi, urmată de Spania cu 0,6 miliarde de metri cubi și Italia cu 0,5 miliarde de metri cubi.

Este semnificativ faptul că din 7 octombrie, când a avut loc greva Hamas, forțând Israelul să închidă Tamar ca măsură de precauție, exporturile de mărfuri cu gaz lichefiat din Egipt au fost reduse drastic. Primele semne sunt deja vizibile, cel puțin o navă care se îndreaptă spre terminalul Idku din Egipt și-a schimbat cursul în ultimele zile, potrivit Kpler, cu sediul la Bruxelles, unul dintre cei mai cunoscuți furnizori de date pe piața mărfurilor. În cele din urmă, nava s-a îndreptat către Algeria pentru a găsi gaz de încărcat, în timp ce în total în această lună Egiptul a exportat doar două mărfuri, una în Italia și una în Belgia, fapt care indică situația.

Și pentru prima dată în ultimii ani, țara nord-africană este în pericol anul acesta, de la a fi exportator de GNL, la a deveni importator. Este încă un nor din mulți care se adună înaintea iernii, unde chiar și cu un singur risc din ecuație rămân atât de mulți alții, capabili dacă nu să înrăutățească clima, măcar să o mențină într-o perpetuă incertitudine. Egiptul vine să adauge la grijile de la sabotajul din Marea Baltică, „războiul” energetic al Bulgariei cu Rusia, cursul apreciativ al prețurilor (TTF, petrol, poluanți) și, desigur, costul constant ridicat al împrumuturilor.

„Evenimentele recente de încărcare eșuată a navelor cu GNL ne-au determinat să reducem din nou estimările pentru exporturile din Egipt din acest an”, potrivit unei postări pe LinkedIn a analistului de piață de gaze Icis Tom Marzec-Manser, care vede dezechilibre în acoperirea cererii în primul trimestru din 2024, dacă situația nu se normalizează.

Greg Molnar, analistul Agenției Internaționale pentru Energie, împărtășește evaluarea colegului său. „Având în vedere producția scăzută și fluxurile reduse din Israel, este foarte probabil ca exporturile egiptene să se reducă în această iarnă, ceea ce face ca aprovizionarea Europei să fie și mai strânsă”, se spune, citând rapoartele israeliene conform cărora fluxurile către Egipt au scăzut între 70-80 % după închiderea Tamarului care în primele opt luni ale anului a produs 23 de milioane de metri cubi pe zi. Dar oprirea sa a dus la o scădere cu 40% a producției Israelului în octombrie, sau aproximativ 0,8 miliarde de metri cubi.

„Această piață strânsă va menține probabil prețurile TTF ridicate pentru o perioadă de timp”, raportează Marzec-Manser la Montel, adăugând că impactul va fi observat în principal în T1 2024.

Și piețele? Au stabilit prețul în riscul egiptean sau nu încă? În ultimele săptămâni, piețele europene au evaluat riscul, punând o primă de risc asupra prețurilor, chiar dacă conflictul din Orientul Mijlociu nu a afectat încă de fapt oferta Europei, după cum a comentat marți Claudio Descalzi, CEO al Eni din Italia.

Comentariile tulburătoare nu se opresc aici. Potrivit BNP Paribas, în această vară Egiptul s-a abținut de la a realiza volume deosebit de semnificative de exporturi către Europa din cauza creșterii consumului intern și a scăderii producției interne. Dar și șeful Vitol, Russell Hardy, estimează că Israelul reușește să continue să furnizeze gaze naturale pieței interne și clienților săi internaționali, însă nu se știe pentru cât timp va mai putea face acest lucru. Și el estimează că, dacă conflictul va continua mult timp, atunci exporturile de GNL ale Egiptului către Europa și alte destinații vor fi reduse semnificativ.

Europa se pregătește să facă față primei sale ierni cu puțin gaz rusesc, cu rezervoare pline la 96% - dar asta lasă piețele nemișcate, care stabilesc prețul în factor de risc - și ea însăși fiind nevoită să compenseze din piețele internaționale gazul natural pe care îl consumă din cantitățile depozitate. Până acum, toate evaluările s-au concentrat pe riscul de preț, nu pe ofertă. După imaginea din Egipt, analiștii încep să includă probleme de aprovizionare în analizele lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.