Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'De ce ar trebui să păzim aceste ţări care au o mulţime de bani?' Trump vorbește din nou despre protejarea aliaţilor din NATO

Profimedia
trump nato

Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, a reiterat că Statele Unite vor ajuta la protejarea aliaţilor din NATO de un viitor atac al Rusiei doar dacă membrii europeni vor cheltui mai mult pentru apărare, relatează Reuters, citat de news.ro.

Într-un interviu acordat postului britanic de dreapta GB News, care a fost publicat marţi, Trump a repetat remarcile care au declanşat luna trecută un scandal atât în ţară, cât şi în străinătate. El a declarat atunci, la un miting de campanie, că ar încuraja Rusia "să facă ce naiba vrea" cu o ţară membră NATO dacă aceasta nu cheltuieşte suficient pentru apărare.

În interviul cu Nigel Farage, aliat al lui Trump şi fost politician britanic, fostul preşedinte şi-a apărat un punct de vedere recent exprimat şi care din nou a generat controverse: dacă va pierde alegerile, va fi o "baie de sânge". El a precizat că remarca se aplică industriei auto americane.

De asemenea, el a spus din nou că va deporta migranţii care au trecut ilegal frontiera dintre SUA şi Mexic.

Problema cu NATO

Trump a criticat în mod frecvent eşecul multora dintre cei 32 de membri NATO de a îndeplini obiectivul de cheltuieli pentru apărare de cel puţin 2% din produsul intern brut. Armata americană formează nucleul puterii militare a alianţei. Estimările NATO au arătat că doar 11 membri au atins nivelul-ţintă.

După comentariile lui Trump din februarie, şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se aşteaptă ca 18 aliaţi să atingă ţinta de cheltuieli în acest an.

Apărându-şi comentariile din februarie, Trump a declarat că nu-i pasă dacă adversarii săi politici le vor folosi împotriva sa în perspectiva alegerilor din 5 noiembrie, în care se va confrunta cu preşedintele democrat Joe Biden, un susţinător fervent al NATO. "Nu-mi pasă dacă le vor folosi", a spus Trump. "Pentru că ceea ce spun eu este o formă de negociere. De ce ar trebui să păzim aceste ţări care au o mulţime de bani, iar Statele Unite sunt cele care plătesc cea mai mare parte a facturii NATO?", a întrebat Trump.

Întrebat dacă Statele Unite vor apăra aliaţii NATO dacă aceştia vor începe "să îşi plătească facturile cum trebuie", Trump a răspuns: "Da. Dar Statele Unite ar trebui să plătească partea lor echitabilă, nu partea echitabilă a tuturor celorlalţi".

"Deci, dacă încep să joace corect, America este acolo?", a întrebat Nigel Farage.

"Da. 100 la sută", a răspuns Trump.

Baie de sânge" în industria auto și deportarea migranților fără documente

Într-un discurs susţinut sâmbătă, Trump a prezis o "baie de sânge pentru întreaga ţară". Afirmaţia a fost făcută în timp ce vorbea despre impunerea de tarife vamale pentru maşinile importate şi despre concurenţa străină cu industria auto americană. Cuvintele lui au provocat, din nou, un val de critici.

În interviul de marţi, el a spus: "Va fi o baie de sânge, în industria auto, pentru că vom pierde întreaga noastră industrie, pentru că tipul ăsta (Biden) va trece la maşini complet electrice, iar acestea vor fi fabricate în China, acolo sunt materialele, acolo sunt mineralele, acolo sunt toate lucrurile".

Trump nu a oferit alte detalii.

Întrebat despre politica sa în materie de imigraţie, dacă ar deveni din nou preşedinte, Trump a reiterat că va expulza migranţii care au trecut ilegal frontiera dintre SUA şi Mexic. "Puteţi intra în ţară, dar trebuie să intraţi legal. Ei sunt aici ilegal, în special aceşti infractori. Îi voi deporta. Îi vom scoate imediat afară", a promis Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.