Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce e important studiul prezentat astăzi de OCDE. Cu ce echivalează procesul de aderare lansat de Guvernul Ciucă

OCDE
OCDE

Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) lansează marți, 12 martie, Studiul Economic 2024 pentru România. Documentul include o analiză a performanței economice a României și evaluează opțiunile de consolidare și creștere a veniturilor.

Aceste analize, realizate o dată la doi ani, sunt extrem de importante pentru țara noastră, deoarece cuprind inclusiv recomandări care sprijină procesul de aliniere a României la standardele organizației.

De menționat că România a relansat procesul de aderare la OCDE în anul 2022, după ce a depus prima cerere de accedere la această organizație în 2004. Astfel, în urma demersurilor Guvernului Ciucă, OCDE a decis să demareze procesul de aderare a țării noastre la această organizație în ianuarie 2022.

Tot în 2022, au fost parcurse alte două etape importante ale procesului de aderare. Mai întâi, în iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de parcurs pentru aderarea României la Organizație. Ulterior, în decembrie a acelui an, România a depus Memorandumul inițial pentru aderare.

Acest parcurs a fost posibil datorită evoluțiilor pozitive înregistrate de România. Astfel, țara noastră a fost apreciată atât pentru performanța economică înregistrată, cât și pentru consolidarea democrației – un element esențial pentru accederea în rândul statelor membre din OCDE.

Aderarea la OCDE, relansată de Guvernul liberal după 18 ani de la depunerea primei candidaturi, este similară ca semnificație economică cu integrarea României în spațiul UE. Și într-un caz și în altul, vorbim despre un statut de țară care determină după sine investiții străine importante.

Amintim faptul că OCDE este astăzi cea mai puternică organizație de cooperare economică existentă la nivel global, având sub umbrela sa state care reprezintă peste 70% din comerțul mondial și aproximativ 90% din valoarea investițiilor de capital. Deschiderea discuțiilor de aderare este o recunoaștere indirectă a potențialului de dezvoltare al României și va permite țării noastre atragerea de noi investiții în economia țării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.