Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce e obligatoriu să consumăm pepene roșu vara

pepene rosu

Pepenii rosii sunt, probabil, cele mai bune fructe care combat caldura in timpul verii. Aceste fructe bogate in nutrienti sunt o alegere foarte buna pentru mese si gustari, mai ales atunci cand sunt combinate cu alte fructe si legume. Sucul lor este racoritor chiar daca afara mercurul termometrului atinge temperaturi foarte ridicate. Pepenele este un depozit de vitamine si minerale.

Acest fruct dulce de culoare rosie are un continut ridicat de apa si sucul sau este considerat ca o bautura energizanta in timpul verilor fierbinti. El previne instalarea unei stari de deshidratare avand un continut de apa de aproximativ 95 de procente. Pepenele rosu este practic o multivitamina, continand cantitati excelente de vitamina A, vitamina B6 si vitamina C si o serie de nutrienti vitali pentru sanatate. Vitamina A este importanta pentru vedere si deasemenea stimuleaza imunitatea prin intermediul limfocitelor si creste astfel rezistenta organismului la infectii. Vitamina C protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi. Pepenele rosu are un continut mai ridicat de licopen fata de alte fructe si legume.

Vezi și: De ce e bine ca vara să consumăm mult porumb

Pepenele rosu nu este bogat doar in vitamine. El mai contine si fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu si potasiu. Potasiul ajuta la pastrarea echilibrului balantei fluidelor si mineralelor in organism si la mentinerea tensiunii arteriale normale. Nu contine colesterol iar continutul in sodiu este foarte scazut. Beta-carotenul descoperit in pepenele rosu stimuleaza vederea, cresterea osoasa. Semintele sale sunt, deasemenea, bogate in proteine, magneziu, potasiu, fosfor, fier si zinc. O bautura preparata din pepene rosu amestecat cu lapte praf si gheata este o bautura rece, delicioasa si hranitoare in timpul verii.

Pepenele rosu poate fi un adevarat medicament impotriva diferitelor boli. Daca suferiti de probleme renale si biliare, boli cardiovasculare, reumatism, constipatie, acnee, boli de piele, consumul de pepeni rosii poate atenua sau chiar vindeca aceste afectiuni. Puteti manca, deasemenea, mult pepene rosu, daca doriti sa pierdeti in greutate. O felie de pepene rosu va inlocui un pahar de suc. In loc de a consuma sucuri nesanatoase exista posibilitatea de a manca pepene rosu deosebit de sanatos. Veti deveni mai hidratati si mai sanatosi, in acelasi timp. Pepenii rosii sunt foarte sanatosi si pentru rinichi.

Din cauza continutului lor ridicat de apa pepenii rosii au un efect diuretic excelent. Incercati o dieta cu pepene rosu timp de 2 saptamani. Prin aceasta dieta se realizeaza detoxifierea corpului. Pepenii rosii indeparteaza toxinele acumulate in organism. Acesta este motivul pentru pepenii rosii sunt buni la atenuarea si chiar vindecarea acneei. Aminoacizii si enzimele intaresc efectul detoxifiant. Pepenele rosu are un efect afrodiziac. El este foarte potrivit pentru o noapte fierbinte, romantica de vara. Recent, s-a constatat ca pepenii rosii au un efect Viagra asupra vietii sexuale a barbatilor.

Pepenele rosu proaspat trebuie consumat asa cum este, fara a adauga alte ingrediente sau se poate taia cubulete si adauga la o salata de fructe. Alte retete nutritive si delicioase care se pot prepara din pepeni sunt gemul, serbetul si sucul. In unele tari din Asia semintele sunt prajite si mancate ca o gustare. Fructele taiate, in cazul in care sunt refrigerate, isi pastreaza aproape toti nutrientii timp de cel putin 6 zile.Toatã lumea doreste ca salatele de fructe sa fie proaspete, colorate si delicioase, mai ales ca sunt foarte potrivite pentru a le adauga la orice masa sau desert. Se considera ca fructele taiate se degradeaza rapid si astfel salata de fructe trebuie sa fie proaspat preparata pentru a arata bine. S-a constatat ca minima procesare a fructelor taiate, ambalarea si refrigerarea, nu afecteaza in mod semnificativ continutul nutritional, chiar si pana la 9 zile. In termeni practici, aceasta inseamna ca se poate pregati un castron mare de salata de fructe in weekend, stoca in frigider, si savura toata saptamana, primind aproape toate beneficiile nutritive ale salatei de fructe proaspat pregatite.

Cercetatorii au taiat pepeni rosii, pepeni galbeni, ananas, mango, capsuni si kiwi. Fructele proaspat taiate au fost apoi clatite in apa, uscate, ambalate si refrigerate. Dupa 6 zile, pierderile de vitamina C au fost mai putin de 5% in cuburile de pepene rosu, mango, capsuni, 10% in bucatile de ananas, 12% in feliile de kiwi, si 25% in cuburile de pepene galben. Nu s-au descoperit pierderi de carotenoizi in cuburile de pepene verde si in feliile de kiwi. Ananasul a pierdut 25%, urmat de pierderi de 10-15% in pepenele galben, mango, si capsuni. Nu s-au inregistrat pierderi semnificative de fitonutrienti fenolici. Cercetatorii au declarat ca, contrar asteptarilor, era clar ca minimum de prelucrare nu a avut aproape nici un efect asupra principalelor elemente constitutive antioxidante. Schimbarile in nutrientii antioxidanti observate in decursul celor noua zile la cinci grade Celsius, nu ar afecta in mod semnificativ calitatea de nutrienti a fructelor proaspete taiate. În general, fructele proaspete tãiate capata un aspect vizual neplacut inainte de producerea unei pierderi semnificative de nutrienti.

sursa: doctor.info.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.