De ce mâncarea nu mai are gust când ești răcit: Nu papilele gustative, ci nasul e de vină

Autor: Alexandra Pricop

Publicat: 25-04-2025 20:55

Actualizat: 25-04-2025 23:55

Article thumbnail

Sursă foto: pfarma.ro

Ți s-a întâmplat să mănânci supa preferată și să ți se pară complet fără gust, deși ai respectat rețeta pas cu pas? Sau să simți că ciocolata și-a pierdut farmecul? Răceala ar putea fi cauza, iar explicația are legătură mai puțin cu limba și mai mult cu nasul.

Deși suntem tentați să credem că gustul e dictat exclusiv de papilele gustative, realitatea este că ceea ce percepem ca aromă e, de fapt, o combinație între gust și miros. Iar atunci când suntem răciți, mucoasa nazală inflamată și căile respiratorii blocate reduc drastic capacitatea de a simți mirosurile. Rezultatul: mâncarea pare fadă sau chiar lipsită de orice savoare.

Ce face limba și ce face nasul

Limba noastră poate detecta doar cinci gusturi de bază: dulce, sărat, acru, amar și umami (gustul „savuros”). Dar tot ce înseamnă aromă, de la scorțișoară, până la cafea sau ciocolată, este simțit prin miros. Când nasul nu poate capta acele esențe, rămânem doar cu gusturile simple, lipsite de complexitate.

Mai mult decât atât, textura și temperatura alimentelor, cum ar fi crocantul sau răcoarea unei înghețate,  completează experiența gustativă. Însă răceala, febra sau oboseala pot modifica și aceste senzații.

Ce poți face ca să recapeți gustul când ești răcit

  • Condimentează-ți mâncarea – ghimbirul, usturoiul, piperul sau ardeiul iute pot stimula simțurile și chiar pot desfundă temporar nasul.
  • Consumă alimente calde – supele și ceaiurile fierbinți pot ajuta la decongestionarea căilor nazale.
  • Hidratează-te bine – apa fluidizează secrețiile nazale, facilitând mirosul.
  • Folosește spray-uri saline sau fă inhalări cu aburi – acestea pot ajuta la eliberarea căilor respiratorii.

Așadar, data viitoare când simți că mâncarea „nu mai are gust”, nu da vina pe bucătar sau pe rețetă. Nasul tău e cel care are nevoie de o pauză, și de puțin ajutor, pentru ca papilele gustative să-și facă treaba cum trebuie.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri