Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce nu a fost filmată EXECUȚIA lui Nicolae și Elena Ceaușescu: explicațiile lui Gelu Voican Voiculescu. Ion Cristoiu: 'Avem un moment istoric'

Gelu Voican Voiculescu a vorbit la emisiunea „Marius Tucă Show” despre procesul Ceaușeștilor, a explicat de ce nu a văzut execuția Ceușeștilor, de ce nu a fost filmat momentul împușcării celor doi, dar și despre existența teroriștilor și acuzațiile ce i se aduc în dosarul Revoluției, relatează Mediafax.

Deși Gelu Voican Voiculescu a fost considerat „călăul Ceaușeștilor”, fostul membru CFSN nu a fost prezent la execuția propriu-zisă a lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu, din 25 decembrie 1989, de la Târgoviște.

Invitat prin telefon la emisiunea „Marius Tucă Show”, analistul politic Ion Cristoiu a afirmat că inculparea lui Ion Iliescu și trimiterea sa în judecată în dosarul Revoluției reprezintă o premieră pentru un fost președinte al României și a criticat tăcerea PSD în acest caz.

Redăm principalele declarații ale lui Gelu Voican Voiculescu și Ion Cristoiu la emisiunea „Marius Tucă Show”:

Gelu Voican Voiculescu, despre hiba dosarului Revoluției: “Tot ce s-a întâmplat atunci a fost pe fondul unei mari dezordini și existența noastră și apariția noastră a împiedicat instalarea haosului. Gândiți-vă totuși că apa a curs, electrica a funcționat în toate aceste 5 zile. Practic, mașinăria statală a funcționat din inerție pentru că noi, și aici este viciul acestui dosar, noi în perioada 22-27 decembrie, inclusiv 25 decembrie când au murit cei 862, noi nu am exercitat efectiv puterea revoluționară. Am dat două decrete, cinci comunicate și patru decrete-lege”.

Gelu Voican Voiculescu, despre teroriști: “Din anumite cifre, au fost între 800 și 1200 suspectați arestați din confuzii, din diverse motive. Dar câțiva chiar erau teroriști din ăstia care au fost bătuți și identificați. Nu se știe cine i-a eliberat pentru că noi când am venit la putere nu aveam forte de ordine proprii, am preluat aceeași miliție, aceeași armată. Și într-un mod foarte bizar, straniu, în momentul în care ne-am liniștit și ne-am adresat dar unde sunt cei arestați? A, păi au fost eliberați. Și tot timpul ni s-a spus că era o confuzie, nu făcuseră nimica. Și-au fost și ăia arestați la Radio, iarăși, extrem de suspecți.”

Ion Cristoiu, despre inculpații în dosarul Revoluției: “Cum să extragi într-un asemenea dosar că de fenomenul din acele zile fapt l-au făcut Iliescu și Voican Voiculescu, cu cine? Adică ei s-au dus și la televizor, ei spuneau și lui Caramitru, și lui Brateș, și la toți, dădeau ordin la diferite unități militare să se bată între ele? Adică, undeva… Și ce este uimitor și ne arată că tot acest dosar este hai să-i spunem electoral, e faptul că nu are nicio legătură cu adevărul despre Revoluție. După părerea mea e un dosar de campanie electorală. Ion Iliescu este asociat cu PSD, este totuși fondatorul PSD și ei au spus iată un nou mijloc electoral.

Ion Cristoiu, despre PSD și Ion Iliescu: “Altă nerozie zice asa: campania împotriva lui Augustin Lazăr a fost declanșată de PSD deoarece voia să contracareze dosarul Revoluției. Păi care dosarul Revoluției? PSD nu a avut un scâncet. Între noi fie vorba, cu mici excepții, domnul Ion Iliescu a rămas singur. Este inimaginabil. În decembrie 1989, alături de Ion Iliescu în echipa aia au fost mulți. Unii au fost puși miniștri de Ion Iliescu urmare a acestei să-i zicem în ghilimele, ticăloșii. Ei unde sunt? Nu ar fi normal ca ei să-i ia apărarea?”.

Ion Cristoiu, despre premierele generate de dosar : “Avem un moment istoric. Sunt uluit că în România această trimitere în judecată…. o premieră în care a fost trimis în judecată un președinte al României. Doi. Un președinte al României care e trimis în premieră pentru crime împotriva umanității și trei, un președinte al României care e trimis în judecată pentru crime împotriva umanității că l-a răsturnat pe Ceaușescu”.

Ion Cristoiu, despre acuzațiile din Dosarul Revoluției: “Teza lor, am văzut și din comunicat și cred că asta, este o teză de tip rechizitoriu la DNA. Adică, vreo jumătate din rechizitoriu va fi prezentarea din punct de vedere istoric, cu documente și din cărți a faptului că Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu conduceau țara la momentul respectiv. După ce demonstrează asta, ei fac următorul raționament de tip DNA dacă ei conduceau, nu se poate să nu fi determinat ei moartea a 862 de oameni. (…) e aberant să spui că doi oameni au provocat un fenomen care este aproape unic în lume. Au fost 3-4 zile de nebunie”.

Gelu Voican Voiculescu, depre procesul soților Ceaușescu: “A fost un proces politic și imperfect ca și procesul Mariei-Antoaneta, a lui Petin. Procesele politice nu sunt exemplare din punct de vedere juridic. Virgil Anagnoste și Nicolae Bogdănescu, niște autorități în drept au spus atunci că s-au respectat garanțiile procesuale. Că procesul a fost defectuos, că s-a întâmplat tot ce am văzut este altceva. Dar în sine procesul nu poate fi așa ușor desființat, ca proces”

Ion Cristoiu despre implicarea serviciilor străine: “Fenomenul terorist, încep să cred, știind ce înseamnă operațiuni secrete ale unor mari servicii planetare, că a fost o operațiune de serviciu secret străin, care nu a lăsat nicio urmă. Dacă era intern, nu avea cum să nu rămână o urmă. N-avea cum! (…) Acest fenomen terorist este atât de bine făcut din punct de vedere al psihozei, al mijloacelor, încât nu cred că erau români. Dacă au făcut românii asta, eu sunt mândru că sunt român (...) Se poate crea din punct de vedere al psihozei colective o nebunie. Dar pentru asta trebuie să fii meseriaș. Nu cred că Armata Română era în stare de așa ceva. Dacă era în stare de așa ceva, câștiga la Stalingrad”.

Gelu Voican Voiculescu, despre singurul terorist dovedit: „La Brașov a fost prins în 22 decembrie un singur terorist dovedit cu acte. Poștașul Mohanu care trăgea dintr-un cimitir în populația din Brașov. Și, când a fost prins și dezarmat și arestat, a declarat că face parte dintr-o grupă de 5-6 inși care au ordin să omoare oameni ca să stârnească panică. Procuratura Militară de atunci a întocmit acte, interogatorii, timp de două zile în care ăsta descrie ceea ce v-am spus acuma în detaliu și în a treia zi a fost găsit în celulă cu coșul pieptului zdrobit de parcă s-ar fi aruncat 100 de kg pe el. Și la Procuratură există aceste depoziții”.

Gelu Voican Voiculescu, despre absența la execuția soților Ceaușescu: “Nu am apucat să ies. Eu vorbeam cu răposatul Gică Popa și cu Mugurel Florescu, despre cum să organizăm dispozitivul execuției. Înțelegeți-mă că nu am organizat în viața mea o execuție. Și imaginam un careu, procurorul trebuia să mai citească o dată minuta sentinței și în timp ce dezbăteam aceste aranjamente, cu comanda, cu plutonul de execuție, cu ofițerul care comanda trebuia să ordone...”

Gelu Voican Voiculescu, despre motivul pentru care nu s-a filmat execuția: „Erau 8 oameni de la Boteni, iar trei s-au ales spontan, în frunte cu Ion Boeru, și au ieșit și s-au grăbit și au tras fără nicio comandă. Eram înauntru și s-au auzit rafale și eu mi-am dat seama că ei sunt cei împușcați și mi-am făcut o cruce (...) Numai Stănculescu care s-a nimerit în curte, a privit momentul execuției, iar colonelul Baiu a apucat să-i filmeze când deja când erau căzuți, cum se și vede. A ratat execuția, depindea de un fir care sărise din priză. El a apucat să iasă în prag și să pună camera pe ei când erau deja căzuți, dar la câteva secunde după ce au căzut”.

Ion Cristoiu, despre sentința în dosarul Revoluției: “Nu dau nici o șansă unei sentințe împotriva lui Ion Iliescu, că la el mă refer în principal. Dl Ion Iliescu este dator măcar acum să iasă și să se apere în public. De ce nu se apără? Până la urmă disputa e în fața istoriei și a opiniei publice, nu în fața tribunalului. Pentru mine e un mare mister. Măcar să reamintească tinerei generații din punctul său de vedere… Sunt acum generații care nu mai știu ce s-a întâmplat atunci.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.