Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce nu a fost lăsat să iasă din țară fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko? Rusia pregătea o provocare, spun serviciile secrete ucrainene

UAWire
SBU securitate Ucraina

Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că autoritățile ucrainene au refuzat să-l lase pe fostul președinte al Ucrainei, deputatul Radei Supreme Petro Poroșenko, în străinătate, deoarece serviciile speciale ruse plănuiau să folosească întâlnirea sa cu premierul ungar Viktor Orban pentru provocări împotriva Ucrainei, scrie publicația independentă rusă meduza.io.

Potrivit SBU, serviciile ruse de informații pregătesc provocări împotriva Ucrainei pentru a influența sprijinul pentru Kiev din partea aliaților săi și a forța politicienii ucraineni să spună că sunt necesare negocieri cu Moscova. Departamentul a spus că Rusia va implica în provocări politicieni pro-ruși din străinătate, precum și politicieni ucraineni în timpul vizitelor lor în străinătate.

„Conform datelor de contrainformații primite, în acest context, informațiile despre întâlnirea planificată a președintelui Partidului Solidarității Europene, Petro Poroșenko, cu premierul Viktor Orban, care exprimă sistematic o poziție anti-ucraineană, este un „prieten al lui Putin” ” și solicitările pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse, pot fi luate în considerare”, - a informat SBU.

Petro Poroşenko, care a condus Ucraina între anii 2014 şi 2019, iar în prezent este deputat al opoziţiei, a declarat vineri că a fost blocat la frontieră când urma să plece în străinătate pentru "zeci de reuniuni în Polonia şi Statele Unite".

El a dat asigurări că primise autorizaţia de a părăsi Ucraina, călătoriile în străinătate ale responsabililor ucraineni trebuind să fie validate de autorităţi în virtutea legii marţiale, în vigoare de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

Într-un comunicat difuzat sâmbătă, serviciile de securitate au explicat că au primit "informaţii despre pregătirea unor provocări" de către ruşi, cu scopul de a "reduce sprijinul partenerilor străini" şi de a "diviza societatea ucraineană".

Potrivit acestora, Moscova intenţiona să se folosească de o întâlnire între Petro Poroşenko şi Viktor Orban, acuzat că este "anti-ucrainean".

Prin urmare, fostul şef al statului, în fruntea partidului Solidaritatea Europeană, nu a avut dreptul de a părăsi Ucraina pentru că ar fi putut fi "instrumentalizat de serviciile ruse de informaţii".

Ca răspuns la comunicatul SBU, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a scris pe reţeaua socială X că Ungaria nu doreşte "să joace niciun rol în luptele politice interne ale preşedintelui Zelenski".

"Informaţii ca aceasta şi aceste epurări politice sunt încă un nou indiciu că Ucraina nu este încă pregătită să adere la Uniunea Europeană", a adăugat el.

Vineri, Viktor Orban a declarat că UE ar trebui să propună Ucrainei un "acord de parteneriat strategic" în loc să înceapă negocierile de aderare cu ţara în război.

Petro Poroşenko, care a întreţinut relaţii execrabile cu Rusia în cursul preşedinţiei sale, nu a menţionat reuniunea prevăzută cu premierul ungar.

Fostul preşedinte a afirmat că urma să discute în special despre ajutorul militar american şi blocarea frontierei de către transportatorii rutieri polonezi.

Petro Poroşenko a apreciat că interdicţia de a părăsi teritoriul reprezintă un "sabotaj anti-ucrainean".

În Ucraina, el a fost acuzat de înaltă trădare şi corupţie, dosare pe care aliaţii săi le denunţă ca fiind de natură politică.

Petro Poroşenko a fost învins detaşat de Volodimir Zelenski la prezidenţialele din 2019.

În mai 2022, el a anunţat că a fost blocat pentru scurt timp la frontieră în timp ce trebuia să participe la adunarea parlamentară a NATO din Lituania, înainte de a putea, în sfârşit, să plece.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.