Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce nu este primită România în Schengen? Un fost procuror la Parchetul General spune că nu corupția este motivul

luju.ro
ovidiu budusan

Avocatul Ovidiu Budușan, fost procuror în anii 2000 la Parchetul General, consideră că România se afirmă în prezent nu în domeniul corupției, ci în domeniul crimei organizate, ceea ce se numește “mob crime” – infracțiuni cu violență, trafic de persoane, trafic de droguri. “Acesta cred că este motivul pentru care avem reale probleme cu intrarea în Schengen, la fel cum cred că tot acesta este motivul pentru care avem probleme cu vizele cu Statele Unite”, a afirmat, într-un interviu pentru Justnews, Ovidiu Budușan, cel care a fost în 2005 prima opțiune a Monicăi Macovei pentru șefia viitoarei DNA.

Vorbind despre fenomenul corupției din România, avocatul a făcut trimitere la statisticile marilor ONG-uri, cum ar fi Transparency International, iar potrivit lor, nu stăm „grozav” la acest capitol. Fiind întrebat dacă Olanda ar fi îndreptățită să ne refuze intrarea în Schengen pe acest motiv, Ovidiu Budușan a răspuns că nu, „pentru că nici ei nu stau bine în ceea ce privește corupția”.

În continuare, el a punctat care este, din punctul lui de vedere, motivul pentru care Olanda ne respinge.

„Dincolo de statistici, vă spun foarte onest care este sentimentul meu și nu neapărat cu privire la Olanda. Din nefericire, noi ne afirmăm înfiorător, nu în domeniul corupției, ci în domeniul crimei organizate, ceea ce noi numim „mob crime”. Acesta cred că este motivul pentru care avem reale probleme cu intrarea în Schengen, la fel cum asta cred că tot acesta este motivul pentru care avem probleme cu vizele cu Statele Unite”, potrivit fostului procuror.

El a făcut trimitere în special la traficul de persoane, menționând că, din nefericire, ne-am afirmat într-un mod nu tocmai bun la acest capitol.

Potrivit avocatului, printre soluțiile pe care România le-ar putea lua în acest sens s-ar număra combaterea cu adevărat a traficului de persoane. Acesta a subliniat că nu îi deranjează foarte mult corupția, pentru că ea este întâlnită în mai toate statele vestice, ci crima organizată „îi sperie”.

Dar crima organizată cred că, într-adevăr, asta este cumplit și îi sperie. Discutam despre Olanda, dar să nu uităm că românii sunt deportați până și din Mexic, sau, mai rău, li se refuză dreptul de acces la graniță. Și nu văd ca principala problemă a Mexicului să fie tocmai corupția din România”, a susținut Ovidiu Budușan, potrivit justnews.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.