Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce nu mai protestează lumea? Gata cu #rezist?

emmazeicescu.ro

Citeam acum câteva zile un editorial despre faptul că, deși acum ar fi motive mult mai mari pentru a protesta, lumea este extrem de indiferentă față de ideea unui miting. Da, este adevărat, încă mai sunt câte 2 – 3 oameni care vin în Piața Victoriei, unii și-au făcut reședință permanentă acolo, dar sentimentul general este că, în ciuda unei numărători forțate, fenomenul #rezist și-a dat duhul. Așa să fie?

Aș spune că nu. Este absurd să crezi că poți protesta în continuu, indiferent de momentul anului în care ne aflăm, indiferent de subiectele care ne cheamă la a ieși în stradă. Protestele de la începutul anului au fost cu adevărat excepționale și pentru că, ne place sau nu să acceptăm acest lucru, subiectul și modul cum s-a lucrat au fost extrem de sensibile.

Pe de o parte exista un nivel de nemulțumire major al unei majorități tăcute, care a realizat că a greșit alegând să nu iasă la vot în decembrie, pe de altă parte, într-o mișcare greu de explicat chiar și după atâta timp, PSD s-a aruncat ca un lup asupra oii numite Justiție. Nota personală (Liviu Dragnea) dată acestei mișcări a reprezentat fitilul care a aruncat totul în aer și a făcut posibilă prezența a sute de mii de oameni în piețele din țară. Odată pericolul decapitării justiției alungat, forța protestelor a scăzut până la nivelul de aproape zero, de azi.

Că lumea nu iese iarăși în stradă atât de ușor în această perioadă, nu este de neînțeles, din contră: marea masă a protestatarilor din iarnă a fost reprezentată de clasa mijlocie, de tinerii corporatiști, de elitele intelectuale. Care, chiar dacă se uită cu îngrijorare la ceea ce se întâmplă în mediul economic, la incertitudinea legată de viitor văzând un guvern care se joacă cu focul lângă buteliile de gaz, știu că mai sunt și niște mecanisme politice și nu numai care pot regla de la sine astfel de derapaje.

De partea cealaltă, votanții PSD nu au cum să iasă să protesteze, ei încă nu știu sigur dacă Soroș sau Băsescu sunt de vină pentru faptul că actualul guvern nu numai că nu respectă programul de guvernare, dar face exact invers. Poate a rămas Grindeanu pe la Palatul Victoria.

Va mai protesta lumea? Cu certitudine. Și nu, nu vor fi mobilizați de servici sau altceva, nu va plăti Soros inclusiv pe cap de pisică sau câine. Oamenii vor ieși din nou în stradă în momentul în care vor simți, din nou, că s-a trecut de o linie roșie, că s-a întins coarda din nou prea mult. Și da, tema va fi, cel mai probabil, tot justiția.

Și nici nu cred că va trebui să așteptăm prea mult. Vorba lui Horia Brenciu, ”Septembrie, luni” este doar la o aruncătură de băț.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.