Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce primesc mamele somații de restituire a unei părți din îndemnizația pentru creșterea copilului?

Carmen Hărău

Începând cu luna aprilie a acestui an, mai multe mame care beneficiază de concediul legal şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani au primit somaţii de plată pentru restituirea unei părţi din indemnizaţia primită, motivat de modificarea normelor fiscale referitoare la persoanele care înregistrează venituri din activităţi din drepturi de autor sau ca persoane fizice autorizate, respectiv modificări ale bazei de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei. Din unele aprecieri, numărul mamelor afectate de modificările fiscale şi care vor trebui să restituiască sume consistente se ridică la peste 50 de mii.

Pare că pentru PSD-ALDE nu are nicio importanță faptul că art. 49 din Constituţie conturează un drept fundamental cetăţenesc, respectiv dreptul copiilor şi al tinerilor la protecţie şi asistenţă. Nu contează, de asemenea, nici faptul că mamele, beneficiare ale indemnizaţiilor, nu au decis ele însele asupra cuantumului indemnizaţiei şi nu şi-au dispus singure plata în conturile individuale, ci autorităţile statului român sunt cele care au calculat nivelul indemnizaţiei şi au efectuat plăţile, potrivit legislaţiei în vigoare, la momentul respectiv.

Faţă de această situaţie gravă, luând în considerare și faptul că indemnizaţia şi concediul pentru creşterea copilului reprezintă singura măsură de politică pronatalitate a statului român, în condiţiile în care mamele beneficiare, nu au nicio vină pentru dimensionarea nivelului indemnizaţiei, suntem interesați în baza cărui principiu de drept, marca PSD, se îndreaptă Ministerul așa zisei justiții sociale, cu somaţii de plată către acestea?

De asemenea, dacă tot clamează justiția socială, consider ca PSD trebuie să intervină urgent pentru a înlătura discriminările la care sunt supuse mamele beneficiare, în funcţie de sursa de venit – venituri din salarii, venituri din activităţi independente. Regret frecvența cu care trebuie să reamintim Guvernului că un stat de drept pretinde poziționarea fiecărui act administrativ între limitele constituţionale ale egalităţii de drepturi în faţa legii, se anunţă într-un comunicat de presă al senatoarei liberale, Carmen Hărău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.