Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce Rusia își dorește atât de mult să captureze orașul ucrainean Soledar (CNN)

Soledar

Luptele continuă în Soledar, un oraș minier de sare din estul Ucrainei, în ciuda afirmațiilor Rusiei că a obținut controlul regiunii. CNN face o analiză în care încearcă să afle de ce își dorește atât de mult Rusia să cucerească Soledarul, anunță Mediafax.

În cazul în care trupele rusești ar captura într-adevăr orașul, aceasta ar marca prima victorie a Moscovei în Donbas după luni de zile. O eventuală victorie i-ar oferi președintelui Vladimir Putin vești bune după o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă începând cu vara trecută.

Semnificația lui Soledar din punct de vedere militar este minimă, scrie CNN. Cu toate acestea, capturarea sa ar permite forțelor ruse, și în special grupului de mercenari Wagner, să se concentreze asupra Bakhmut din apropiere, care a fost o țintă încă din vară.

Orașul Soledar din Donețk a fost o țintă pentru forțele rusești încă din luna mai a anului trecut. Cu o populație de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, acesta are o valoare strategică redusă în sine, dar este un punct de reper în lupta de uzură a rușilor spre vest. Moscova se luptă de luni de zile să atace Bakhmut dinspre est, dar dacă ar captura Soledar, Moscova ar putea, cel puțin, să se apropie de oraș pe o cale diferită.

Forțele armate ruse nu au avut nimic de sărbătorit de la începutul lunii iulie și au fost nevoite să se retragă atât în Harkov, în nord, cât și în Herson, în sudul Ucrainei.

Prin urmare, capturarea orașului Soledar, în ciuda stării sale acum ruinate, ar reprezenta un progres rar. Dar ar fi mai degrabă un prrogres simbolic decât unul substanțial.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că un control asupra orașului Soledar „nu va permite neapărat forțelor rusești să exercite controlul asupra liniilor de comunicații terestre ucrainene critice spre Bakhmut”.

„Chiar și luând cele mai generoase afirmații rusești la valoarea nominală, capturarea lui Soledar nu ar prevesti o încercuire imediată a Bakhmut”, a adăugat centrul de studii.

Dar Soledar are o importanță ieșită din comun pentru un singur om: oligarhul și liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigozhin. Luptătorii săi Wagner, mulți dintre ei foști deținuți în închisoare, au suferit pierderi grele cu un val după altul de atacuri terestre în ceea ce a devenit un câmp de luptă cu tranșee și noroi care amintește de Primul Război Mondial. După luni în care Ministerul rus al Apărării nu a livrat nimic altceva decât retragere, Prigozhin este dornic să arate că oamenii săi se țin de cuvânt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.