Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce solicită procurorul general anularea adopţiei fetiţei din Mehedinţi: 'Nu a fost avut în vedere interesul superior al copilului'

Facebook
fetita adoptata

Procurorul general, Bogdan Licu, a înaintat Curții de Apel Craiova luni, 24 iunie 2019, o cerere de anulare a adopţiei fetiţei de 9 ani din Mehendinţi a cărui caz a devenit cunoscut după ce a fost ridicată cu mascaţii de la familia care a crescut-o. Licu cere revizuirea deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Craiova prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a minorei, solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri.

Jurnalista Cătălina Porumbel a prezentat, la emisiunea "Ediţie specială" de la Antena 3, fragmente din cererea procurorului general. Licu susţine că nu s-a avut în vedere interesul superior al copilului.

"Conduita procesuală a persoanelor desemnate să apere interesele minorului echivalează cu o lipsă de apărare a acestuia, întrucât nu a fost avut în vedere interesul superior al copilului. Astfel, deşi familia Şărămăt avea doi copii majori, în anul 2012 a preluat în plasament alţi doi copii, în vârstă de 1 an şi 2 luni şi, respectiv, 9 luni - minorii LS şi CA.

Cu toate că, în acel moment, asistentul maternal a început demersurile privind adopţia celor două minore, a fost informat de organele abilitate că nu poate adopta decât un copil. Ca urmare, a fost adoptată minora CA. Din cuprinsul dosarului în care a fost pronunţată hotărârea a cărei revizuire se solicită rezultă că cele două minore fac parte din familia Şărămăt, au fost botezate în aceeaşi zi, au mers împreună la grădiniţă şi, în prezent, la şcoală, dorm împreună în aceeaşi cameră şi în acelaşi pat, poartă aceleaşi haine, au aceleaşi jucării, au fost plecate împreună în vacanţe şi nu au fost niciodată despărţite, între acestea creându-se o legătură fraternă.

Interesul superior al minorei implică, în primul rând, stabilitate. Concret, minora face parte din colectivitatea locală, dintr-un sistem de învăţământ pe care îl cunoaşte şi cu care s-a acomodat. Mai mult, având în vedere vârsta minorei, aceasta nu poate înţelege diferenţa dintre situaţia sa juridică şi cea a minorei CA percepând preluarea sa din cadrul familiei ca pe un abuz. Mediul în care minora a crescut şi s-a dezvoltat timp de aproape 7 ani, începând cu vârsta de 1 an şi 2 luni, creează certitudinea că aceasta vede în familia Şărămăt familia sa naturală. În acest context, este evident că opinia minorei reprezintă propria sa percepţie a realităţii, neputând fi influenţată de persoanele cu care locuieşte", se arată în cerere.

Pe 21 iunie, procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopţie internaţională a fetiţei, respectiv instrumentarea dosarului penal în care procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat, vineri, o percheziţie la domiciliul asistentului maternal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.