Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce vor trebui să plătească cetățenii americani, în curând, o taxă pentru a călători în Europa

ETIAS

De ce vor trebui să plătească cetățenii americani, în curând, o taxă pentru a călători în Europa

Anul acesta este ultima vară în care deținătorii de pașapoarte SUA pot călători în țările europene fără un nou document de călătorie, cunoscut sub numele de Sistemul european de informații și autorizare de călătorie (ETIAS), care intră în vigoare în 2024.

Deși nu există încă o dată fixă ​​pentru implementarea programului ETIAS de anul viitor, condiția de intrare va avea impact asupra cetățenilor americani - și a deținătorilor de pașapoarte dintr-un total de 60 de țări - care doresc să călătorească în 30 de țări europene pentru sejururi de până la 90 de zile.

Sunt incluse cele 27 de țări membre din Spațiul Schengen, inclusiv unele dintre cele mai populare destinații precum Franța, Germania și Italia, precum și membre UE non-Schengen - Bulgaria, România și Cipru.

Anterior, călătorii din SUA puteau intra fără o autorizație prealabilă, iar modificarea politicii a fost făcută pentru a-i urmări mai bine pe cei care intră și ies din țări UE, pe fondul preocupărilor crescânde cu privire la terorism și la imigrația ilegală, potrivit Comisiei Europene.

SUA dețin din 2009 un sistem obligatoriu de autorizare de călătorie similar, cunoscut sub numele de Sistemul electronic de autorizare de călătorie (ESTA).

Deși a existat o oarecare confuzie cu privire la ETIAS, punându-se întrebarea dacă este o viză - a existat și o informare greșită postată de Donald Trump pe rețelele sociale - Comisia Europeană spune că nu este o viză, ci un „mic pas procedural” pentru a evita întârzierile la frontieră. Prin comparație, „procedurile pentru obținerea unei vize pentru a vizita Europa sunt mai lungi, mai complexe și mai scumpe”, spune Shkurta Januzi, redactor-șef al site-ului de călătorie Schengen Visa Info, pentru TIME.

„ETIAS va fi una dintre cele mai ieftine autorizații de călătorie existente”, spune Januzi. ETIAS poate fi solicitată în câteva minute, furnizând câteva detalii cheie, iar procesul de solicitare îl costă pe călător 7 EUR (7,72 USD). Januzi notează că vizele necesită taxe de peste 80 EUR (88,2 USD), numeroase documente justificative, cum ar fi extrase bancare, rezervări de zbor și cazare și asigurare de călătorie, și au proceduri mult mai riguroase decât aplicația ETIAS.

„Uneori, solicitanții trebuie să aștepte luni întregi pentru a obține o programare pentru viză și, adesea, trebuie să aștepte peste o lună pentru a primi un răspuns. Nimic din toate acestea nu este necesar pentru un ETIAS”, spune Januzi, adăugând că 97% dintre cererile ETIAS este de așteptat să fie aprobate automat.

Iată ce mai trebuie să știți despre ETIAS și ce presupune noul sistem.

Ce este ETIAS?

ETIAS este un document electronic de autorizare de călătorie similar celor utilizate în numeroase alte țări, cum ar fi formularul ESTA, care permite deținătorilor săi să rămână în SUA timp de maximum 90 de zile. Canada, Australia și Noua Zeelandă au, de asemenea, cerințe similare pentru turiști.

Permisul de călătorie va fi valabil trei ani și poate fi reutilizat pentru mai multe călătorii care nu depășesc 90 de zile, într-o perioadă de ședere de 180 de zile. Un turist trebuie să aibă o aprobare ETIAS valabilă pe toată durata șederii, dar este liber să plece și să se întoarcă în limita prevăzută. ETIAS este valabilă pentru sosirea pe calea aerului, pe mare sau pe uscat.

Cum soliciți avizul ETIAS?

Odată ce sistemul de acordare a avizelor ETIAS va fi în vigoare, călătorii vor putea solicita documentația online, iar procesul ar trebui să dureze câteva minute. Călătorii pot aplica pe site-ul oficial administrat de UE sau alți intermediari autorizați. Procesul de solicitare este simplu, dar include câteva informații personale, cum ar fi un număr de pașaport, data și locul nașterii și informații despre călătorie.

Solicitanții cu vârsta sub 18 ani sau peste 70 de ani nu vor fi taxați pentru ETIAS și nu vor fi necesare informații medicale, cum ar fi starea de vaccinare. Autorizația este legată de pașaportul unei persoane, iar oficialii vamali vor cere să vadă aceeași formă de identificare pentru a verifica dacă un pasager este eligibil să intre în țară. Călătorilor care nu îndeplinesc criteriile li se va refuza intrarea. Dacă o cerere ETIAS este respinsă, solicitanții vor fi informați cu privire la motiv.

De ce s-au schimbat regulile de călătorie?

Schimbările viitoare aduse de Uniunea Europeană sunt o încercare de a securiza frontierele și de a reduce riscurile teroriste. Programul ETIAS a fost aprobat în 2016 și planificat să fie în vigoare în 2021, dar au existat întârzieri cu adoptarea Regulamentului ETIAS și a Sistemului de intrare/ieșire (EES), un sistem informatic automat pentru înregistrarea călătorilor din țări terțe de fiecare dată. persoane trec o frontieră externă a UE.

Ce înseamnă acest lucru pentru călătorii din SUA în Europa?

Deținătorii de pașapoarte din SUA care planifică călătorii în Europa ar trebui să încerce să solicite un aviz ETIAS cu cel puțin 96 de ore înainte de plecare. În timp ce procesul de aprobare durează de obicei câteva minute pentru a se procesa și zile pentru a reveni, călătorilor li se poate cere să furnizeze informații suplimentare sau să efectueze un interviu, iar acești pași suplimentari ar putea prelungi procesul.

În afară de sarcina administrativă suplimentară și o taxă mică, procesul de călătorie în Europa nu se va schimba prea mult: „Efectul ETIAS asupra modului în care americanii călătoresc în Europa este de așteptat să fie nesemnificativ, dacă nu chiar neglijabil, deoarece obținerea unui aviz ETIAS va fi foarte rapidă, ușoară și ieftină”, afirmă Januzi.

Ea notează, de asemenea, că va exista o „perioadă de grație” de șase luni din momentul implementării ETIAS. În acest timp, cetățenilor care sosesc în Zona Schengen fără formular li se va permite intrarea în țara de destinație cu un avertisment pentru a obține un aviz ETIAS la următoarea lor călătorie, astfel încât călătoria lor să nu fie zădărnicită dacă uită să facă solicitarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.