Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De la ce a pornit, de fapt, epidemia de rujeolă din România?

www.punctul.ro
Rujeolă

De la ce a pornit, de fapt, epidemia de rujeolă din România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, la Timişoara, că epidemia de rujeolă este o consecinţă a acumulării unei cohorte, adică a unui număr mare de copii care nu sunt vaccinaţi, nu sunt protejaţi şi măsurile de sănătate publică sunt recomandate atât de Centrul European de control al bolilor şi OMS.

Ministrul Sănătăţii a declarat că această declarare pentru o perioadă limitată sper a acestei situaţii de transmitere epidemică a rujeolei, în numeroase judeţe ale ţării, are ca şi consecinţă posibilitatea de a efectua o doză suplimentară de vaccin rubeola- rujeola-oreion, este un trivaccin, la copii cu vârsta între 9 şi 11 luni, de recuperare a restanţierilor, adică cei care fie nu au făcut deloc sau au făcut doar o doză.

”Această situaţie a apărut din cauza reducerii acoperirii vaccinale la nivel naţional, doar 78 % pentru prima doză, 62 % pentru doza a 2-a de vaccin rubeola rujeola oreion, este o consecinţă a acumulării unei cohorte, adică a unui număr mare de copii care nu sunt vaccinaţi, nu sunt protejaţi”, a mai spus Rafila, precizând că lucrul acesta s-a întâmplat şi în alte ţări, nu este unic pentru România, relatează News.ro.

Ministrul Sănătăţi a precizat că măsurile de sănătate publică sunt măsuri recomandate atât de Centrul European de control al bolilor şi Organizaţia Mondială a sănătăţii, pentru reducerea consecinţelor unei răspândiri epidemice a rujeolei.

Există o ţintă de eliminare a acestei boli ca şi problemă de sănătate publică, la nivel global”, a mai spus Alexandru Rafila.

Apar și alte boli?

Despre riscul de apariţie şi a altor boli, pe fondul scăderii vaccinării, ministrul a arătat că ”vaccinurile sunt victima propriului succes”. ”Prin vaccinare şi a mea, a dumneavoastră, a copiilor dumneavoastră, multe dintre bolile pe care de care am auzit dar nu le-am mai văzut, am auzit de difterie, eu personal nu am văzut niciun caz de difterie, am auzit de poliomielită, nu am văzut niciun caz de poliomielită, am văzut e adevărat oameni care aveau sechele de poliomielită, adică consecinţele infecţiei, dar toate aceste boli care aparent au dispărut se numesc în pericol de reemergenţă adică de reapariţie, pentru că odată cu scăderea acoperirii vaccinale există şi posibilitatea reapariţiei acestor boli. Mai apar cazuri sporadice în diverse ţări, mai ales din import dar nu trebuie să lăsăm garda jos pentru că orice caz ar apărea într-o ţară, în cazul în care populaţia nu este vaccinată, poate să ducă la răspândirea bolii şi nu ne dorim niciun fel acest lucru. Gândiţi-vă că avem la frontieră un război şi acolo, în Ucraina sunt probleme cu siguranţă legate de acoperirea vaccinală şi trebuie să facem în aşa fel încât copiii din România să fie protejaţi”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Vezi și: Alertă lansată de ministrul Sănătății: 'În lipsa acoperirii vaccinale, pot reapărea şi alte boli contagioase, considerate eradicate'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.