Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De la erou la dușman cu un singur tweet: Elon Musk propune o rezolvare a conflictului din Ucraina și stârnește revoltă la Kiev

Politico Europe
Elon Musk

Miliardarul american din domeniul tehnologiei Elon Musk a atras luni mânia publică a înalților oficiali ucraineni, după ce directorul general al Tesla a postat pe Twitter ceea ce a afirmat că este cel mai probabil rezultat al invaziei brutale a Rusiei în Ucraina.

"Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine", a scris ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrei Melnik, ca răspuns la tweetul lui Musk. "Singurul rezultat este că acum niciun ucrainean nu va mai cumpăra NICIODATĂ rahatul tău de Tesla. Așa că mult noroc pentru tine".

Musk a postat pe Twitter un sondaj de opinie pentru a măsura sprijinul pentru ceea ce el susținea că este un rezultat probabil al conflictului de șapte luni. Mai exact:

1. Teritoriul ucrainean Crimeea, pe care Rusia l-a anexat cu forța în 2014, să fie cedat definitiv Rusiei și să i se garanteze o aprovizionare permanentă cu apă.

2. Ca cele patru regiuni din estul Ucrainei, unde Rusia a organizat referendumuri false luna trecută înainte de a anexa ilegal teritoriul, să fie supuse unor noi referendumuri, de data aceasta organizate de Națiunile Unite.

3. Ca Ucraina să fie forțată să rămână "neutră", realizând obiectivul pe termen lung al Kremlinului de a împiedica Ucraina să adere la alianța defensivă NATO.

content-image

Președintele ucrainean Volodimr Zelenski a răspuns cu un sondaj propriu pe Twitter.

"Care Elon Musk vă place mai mult", a întrebat Zelenski. "Cel care susține Ucraina" sau "Cel care susține Rusia"."

content-image

Răspunsurile tăioase din Ucraina au fost cu atât mai notabile cu cât Musk și-a câștigat statutul de cvasi-erou popular în Ucraina de la începutul conflictului.

Sistemul de comunicare prin satelit Starlink al lui Musk a permis ucrainenilor și armatei ucrainene să ocolească întreruperile de internet care au afectat țara.

Cu toate acestea, remarcile lui Musk nu sunt în totalitate ieșite din comun pentru iconoclastul politic și cel mai bogat om din lume.

În timp ce interesele de afaceri ale Tesla s-au aliniat în mod tradițional cu stânga politică americană, Musk însuși a cultivat în ultima vreme o relație antagonistă cu figuri politice democrate importante, inclusiv cu președintele Joe Biden, a cărui administrație a sprijinit Ucraina prin pachete de arme și sancțiuni împotriva Moscovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.