Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De la 'o batjocură', la avizare: Ministrul Stelian Ion critica în 2019 vehement ceea ce a făcut ieri Guvernul Cîţu

Inquam Photos / Octav Ganea
stelian ion

Guvernul Cîţu a modificat miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, Codul Administrativ, permiţând prefecţilor să fie membri de partid. Ministerul Justiţiei este, ca în toate cazurile, minister avizator. Ministerul Stelian Ion critica însă vehement în 2019 adoptarea Codului Administrativ prin OUG.

"Este o promisiune pe care Liviu Dragnea a făcut-o primarilor. Este o batjocură la adresa Parlamentului pentru că legiferarea trebuie făcută în Parlament mai ales pe legi atât de importante cum sunt codurile: Codul civil, Codul penal, Codul administrativ - un act normativ extrem de important. Se urmăreşte adoptarea (Codului administrativ - n.r.) prin OUG pentru a nu mai putea fi supus controlului CCR, ştiindu-se că doar Avocatul Poporului poate sesiza Curtea, Victor Ciorbea care a dormit în post", afrma Stelian Ion în luna mai 2019.

Funcțiile de prefect și subprefect devin funcții de demnitate publică, a anunțat, miercuri, ministrul Cseke Attila, care este de părere că trebuie să „terminăm cu ipocrizia”, pentru că întotdeauna aceste persoane sunt numite de un Guvern politic. Mandatele celor în funcție expiră în 30 de zile.

Această măsură ridică suspiciuni de neconstituţionalitate, atât intrinseci, cât şi extrinseci. Pe de o parte, adoptarea prin OUG  ridică problema existenţei unei probleme urgente şi extraordinare care nu poate fi amânată, ceea ce cu greu se poate argumenta în acest caz. Pe de altă parte, politizarea funcţiei de prefect ar putea încălca şi principiul de rang constituţional al autonomiei locale, având în vedere că reprezentanţii guvernului în teritoriu au puterea de a cenzura actele adoptate de autorităţile locale (contestarea în contencios administrativ, cu efectul suspendării de drept a actelor pe perioada procesului).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.