Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De la prizonier de război, la guvernator - Zelenski îl promovează pe primarul răpit de ruși

Facebook
primar melitopol

Primarul în exil al oraşului ucrainean Melitopol, deţinut o perioadă de forţele ruse, a fost numit de preşedintele Volodimir Zelenski în fruntea regiunii Zaporojie, a anunţat duminică preşedinţia ucraineană, relatează AFP.

Anunţul a fost făcut cu prilejul vizitei lui Zelenski pe frontul de sud, la trupele din satul Robotîne, recucerit de la forţele ruse în august 2023, dar care este supus fără încetare atacurilor forţelor ruse.

"Şeful statului l-a prezentat pe noul şef al administraţiei regionale din Zaporojie Ivan Federov, care a fost primar al Melitopol, temporar ocupat, din decembrie 2020, şi care a fost deţinut de ruşi", a anunţat preşedinţia într-un comunicat.7

Răpit de ruși la începutul războiului

Ivan Fedorov, în vârstă de 35 de ani, a fost răpit în martie 2022 de armata rusă care tocmai intrase în oraş după ce a refuzat să coopereze cu Moscova. El a fost eliberat în schimbul unui grup de tineri soldaţi ruşi în aceeaşi lună.

Oraşul Melitopol, aflat la 130 km sud de Zaporojie, a căzut în mâinile ruşilor în primele săptămâni de după invadarea Ucrainei, în februarie 2022.

Fedorov, care îl înlocuieşte pe guvernatorul Iuri Malaşko, a declarat că obiectivul său este "de a le permite tuturor celor care vor cu adevărat să se întoarcă acasă să o poată face cât de curând posibil", potrivit preşedinţiei.

Situat la circa 50 km de front şi de teritoriile controlate de forţele ruse, marele oraş Zaporojie a fost ţinta unor atacuri soldate cu victime. Regiunea Zaporojie este una dintre cele patru care au fost anexate de Rusia, dar nu se află sub controlul total al Moscovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.