Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, liderii UDMR au vorbit despre recensământ: Ce urmăresc, de fapt, politicienii lui Kelemen Hunor

Mesajele transmise marţi, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în cadrul manifestării de la Târgu Mureş prilejuită de împlinirea a 174 de ani de la Revoluţia din 1848-1849 au fost marcate de războiul din Ucraina, de recensământul populaţiei din România şi de viitoarele alegeri generale din Ungaria.

Preşedintele UDMR Mureş, Peter Ferenc, a remarcat, în discursul său, că noua libertate recăpătată de câteva zile, în urma ridicării restricţiilor sanitare, este umbrită de războiul purtat la câteva sute de kilometri.

"De aceea acum, când comemorăm eroii din '48, să ne îndreptăm privirile şi înspre est, dar să rămânem cumpătaţi, înţelepţi în deciziile noastre; trebuie să ne îndreptăm mâinile spre cei care vor pace. Declarăm cu unanimitate: condamnăm ferm războiul care pune în pericol grav viaţa milioanelor de oameni inocenţi. Suntem solidari cu cei atacaţi, cu toate etniile care trăiesc acolo, susţinem maghiarii din Transcarpatia, oferim tot ajutorul pentru cei care se refugiază de război şi ne rugăm pentru cei care au rămas acasă", a afirmat Peter Ferenc, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

El a arătat că această primăvară aduce două provocări în plus pentru maghiari şi ambele sunt strâns legate de libertatea, pacea şi bunăstarea comunităţii.

"Prima provocare este recensământul. Rezultatele acestuia, adică numărul maghiarilor luaţi în evidenţă pe teritoriul României, vor determina situaţia maghiarimii din România pentru următorii zece ani. Recensământul din anul acesta o va decide, nu vom avea altul în deceniul care urmează. Poate nici nu ne dăm seama ce greutate vor avea cuvintele pe care le dictăm sau selectăm în faţa unui birou (...) Nu ne gândim aproape deloc cât de norocoşi suntem că putem să spunem 'da' în limba maternă la casa căsătoriilor, putem să ne însuşim în limba maghiară cunoştinţele profesionale cu care ne câştigăm pâinea. Acestea sunt posibilităţi pe care nu le-am primit cadou, ci noi înşine le-am dobândit (...). Suntem o comunitate puternică şi unită, o parte valoroasă a societăţii maghiarilor din România şi ne asumăm acest lucru cu mândrie. Petőfi şi semenii lui au trebuit să o demonstreze curţii austriece cu elan revoluţionar, iar mai târziu cu sabia. Noi avem posibilitatea de a o face cu un elan paşnic, lângă confortul biroului nostru, cu ajutorul tastaturii. Vă rog să vă folosiţi şi dumneavoastră de această posibilitate", a transmis Peter Ferenc.

Liderul UDMR Mureş a precizat că a doua provocare este legată de alegerile care urmează în Ungaria.

"De 12 ani simţim zi de zi, avem dovada sprijinului pe care ni-l acordă guvernul ungar. Ne putem baza pe ajutorul guvernului ungar nu doar sub formă de cuvinte, nu doar prin amplificarea mesajelor noastre politice, ci suntem beneficiarii unei politici naţionale exprimabile în resurse palpabile economice nemaiîntâlnite până acum. Se desfăşoară cu regularitate evenimente menite să ne întărească în identitatea noastră, microcomunităţile şi regiunile de diasporă au devenit mai puternice, s-au construit grădiniţe, s-au renovat biserici şi şcoli, a căpătat forţă turismul, s-au consolidat agricultorii, iar prin noi şi prin consolidarea noastră, şi naţiunea a avut de câştigat. Aşadar, la alegerile din aprilie, nu vom decide doar soarta Ungariei, ci şi continuarea acestei linii de politică naţională", a accentuat Peter Ferenc.

Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a spus că municipiul este un loc special în care istoria a oferit o situaţie aparte, dar întotdeauna s-a dovedit că oamenii de aici au manifestat iubire creştină pentru aproapele lor, iar în situaţiile dificile au fost în măsură să întindă o mână de ajutor celor aflaţi în nevoie, scrie agerpres.ro.

"Este important să nu privim acest război (din Ucraina - n.r.) căutând jumătăţi de adevăruri pentru o parte sau alta aflată în conflict, ci să ne apropiem de oamenii care au nevoie de ajutor. Pe această cale, vreau să vă mulţumesc locuitorilor din Târgu Mureş pentru tot ajutorul pe care l-aţi acordat refugiaţilor din Ucraina. Suntem martorii unei exemplare cooperări intracomunitare", a declarat primarul din Târgu Mureş.

Acesta a subliniat că anul 2022 este unul cu miză în viaţa maghiarimii, atât prin prisma rezultatelor recensământului populaţiei din România, cât şi prin cea a alegerilor din Ungaria.

"Cu o întârziere de un an, recensământul care se organizează o dată la 10 ani a început în urmă cu o zi şi la Târgu Mureş. Prima etapă este în curs de desfăşurare. Vă rog să folosiţi posibilitatea de completare online a formularului. Iar pe tinerii noştri, care sunt familiarizaţi cu instrumentele digitale, îi rog să îi ajute pe părinţi şi bunici cu recenzarea online. Trebuie să arătăm că suntem aici şi vom rămâne aici. În final, doresc să vă adresez câteva cuvinte despre alegerile care se vor desfăşura luna viitoare în Ungaria. Sunt invitaţi să participe la alegeri şi să îşi exercite dreptul la vot toţi cetăţenii cu dublă cetăţenie din Târgu Mureş", a afirmat primarul.

La manifestările de la Târgu Mureş au participat deputatul FIDESZ, Lázár János, consulul Mile Balázs, care a citit mesajul premierului Ungariei, Viktor Orbán, şi subprefectul Nagy Zsigmond, care a prezentat mesajul prim-ministrului Nicolae Ciucă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.