Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De Ziua mondială Art Nouveau, autoritățile din Oradea oferă tururi ghidate gratuit pentru creatorii de bijuterii din 20 de ţări,

ebihoreanul.ro
Art Nouveau Oradea

Ziua Mondială Art Nouveau este celebrată sâmbătă, la Oradea, printr-o serie de tururi ghidate gratuite pentru invitaţii Festivalului internaţional de bijuterii, dar şi pentru turiştii şi orădenii dornici să descopere mai multe informaţii despre clădirile de patrimoniu din centrul istoric, un muzeu în aer liber.

"Astăzi am organizat, de la ora 10,00, un tur ghidat pentru toţi participanţii străini la Festivalul internaţional al bijuteriilor, găzduit de Casa Darvas-La Roche. Au fost peste 30 de participanţi, creatori de bijuterii handmade din 20 de ţări, care au avut ocazia să se bucure de frumuseţea clădirilor Art Nouveau din Oradea", a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor, Angela Lupşea.

Majoritatea clădirilor incluse în turul ghidat se găsesc în Piaţa Unirii, în Piaţa Ferdinand, pe cele două străzi pietonale - Vasile Alecsandri şi Republicii, într-un perimetru central delimitat şi numit Centrul istoric. De altfel, Oradea deţine 89 de clădiri şi monumente Art Nouveau, din care 26 sunt clasate ca monumente istorice.

Vizitatorii au putut admira mai întâi Casa Darvas-La Roche - un simbol al Oradiei, "un muzeu Art Nouveau" nedeclarat, capodoperă în stil secession geometric a fraţilor Jozsef şi Laszlo Vago. În piaţa Unirii, au primit informaţii despre Palatul Vulturul Negru, Palatul Greco-Catolic, Palatul Primăriei şi Biserica cu Lună.

Tot în centrul oraşului, în Piaţa Regelui Ferdinand, în jurul statuii Regina Maria, se găsesc frumoasele clădiri ale Teatrului de Stat Oradea, Palatul Astoria, Hotelul Transilvania, Clădirea BRD, Palatul Poynar.

Iar strada Republicii pietonal se remarcă prin alte clădiri cu faţade impresionante, precum Palatul Moskovits, Palatul Rimanoczy Kalman-senior sau Casa veneţiană, Palatul Apollo, Palatul Stern.

Programul multianual al municipalităţii orădene prevede reabilitarea în fiecare an a trei-patru clădiri de patrimoniu, astfel că în centrul istoric se pot vedea şi unele imobile acoperite cu plase de protecţie, altele fiind doar în conservare, precum Hotelul şi Băile Rimanoczy (fostul restaurant Oradea).

Un al doilea tur ghidat pentru oaspeţii festivalului de bijuterii este programat şi pentru duminică.

Pe lângă programul Zilei mondiale Art Nouveau, în sezonul estival, în perioada 1 iunie - 17 septembrie, tururi ghidate gratuite sunt organizate în fiecare weekend de către Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune. Acestea au loc vinerea, de la ora 18,00, sâmbăta şi duminica, de la ora 10,30.

Tururile ghidate se realizează în limba română, maghiară sau engleză, durează aproximativ 2,5 - 3 ore şi au ca punct de plecare Piaţa Unirii, o locaţie emblematică a oraşului. Este al doilea an consecutiv al acestui proiect, iniţiat în 2022 şi desfăşurat în perioada 5 august - 30 septembrie 2022, cu real succes. Anul trecut, beneficiari ai tururilor gratuite au fost 485 de participanţi, turişti şi orădeni dornici să descopere istoria şi arhitectura oraşului multicultural, alături de un ghid turistic acreditat.

Ziua mondială Art Nouveau la Oradea, singurul oraş din România inclus, în 2012, în Reţeaua Art Nouveau din Bruxelles, este sărbătorită în acest an printr-o serie de evenimente locale şi internaţionale în perioada 6 - 11 iunie, începând cu o expoziţie a palatelor orădene la Bruxelles, cu expoziţii imersive în Palatul Vulturul Negru, festival internaţional de bijuterii, concert de operă şi încheind cu un show cu 200 de drone luminoase sâmbătă noaptea.

Cele mai mari două organizaţii din Europa care coordonează activităţile Zilei Mondiale a Art Nouveau-ului sunt "Art Nouveau European Routes" din Barcelona şi "Reseau Art Nouveau Network" din Bruxelles.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.