Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ziua națională, ungurii au împânzit Budapesta cu afișe în care se laudă cu performanțele României la Mondialele de fotbal din 1990 și 1998

gsp.ro
afis unguri

De Ziua Națională a Ungariei, în capitala acestei țări au fost amplasate zeci de afișe în care se elogiază anumite performanțe ale echipei naționale a României la Mondialele din 1990 și 1998, prin prisma unor jucători și antrenori români de etnie maghiară: Ienei, Musznay, Doboș.

Centrul Budapestei a fost împânzit în acest weekend cu afișe, amplasate în vitrine de pe marile bulevarde ale capitalei maghiare, în care se face trimitere la prima reprezentativă a României la turneele finale din Italia și Franța. Legătura e făcută de faptul că ambele echipe au avut în componență antrenori sau jucători etnici maghiari, iar aceștia sunt menționați pe respectivele afișe, potrivit gsp.ro.

De exemplu, pe cel aferent Mondialului din 1990 se scrie că "deși naționala Ungariei nu s-a calificat, găsim câteva echipe naționale la care se regăsește și Ungaria". După care se face trimitere și la antrenorul Statelor Unite ale Americii, Peter Vermes, cu origini maghiare, care a condus naționala americană la acel turneu, dar și la unul dintre componenții SUA, Christopher Sullivan, care evoluase în sezonul 1989-1990 în campionatul maghiar, la Gyor.

În schimb, toate cele 3 fotografii prezentate pe acest afiș sunt despre România 1990.

În prima apare echipa de start a României la meciul cu Argentina, iar explicația foto este: "România a participat la Campionatul Mondial din 1990, la care a fost prezent și maghiarul Zsolt Musznay". Musznay a fost în lotul "tricolorilor" la acel turneu final, însă n-a jucat niciun minut pe parcursul competiției. În 1989-1990, el evoluase la Steaua, după care a plecat în Ungaria, unde a jucat 4 ani pentru Fehervar, scrie Gazeta Sporturilor.

A doua poză este cu momentul în care Lăcătuș execută penalty-ul din meciul cu URSS, cel de debut, și îl învinge pe marele Dasaev. În schimb, explicația fotografiei este: "Instantaneu al meciului de grupă România-Uniunea Sovietică, meci în care Zsolt Muzsany a primit loc într-o echipă, iar Laszlo Racs la cealaltă".

A treia poză este cu Emeric Ienei, selecționerul României la CM 1990. "Imre Jenei, antrenorul României" este descrierea pozei. "Ca de obicei, la echipa României au participat jucători maghiari. Echipa vecinilor noștri din Est a fost condusă la CM 1990 de Imre Jenei".

Apoi, pe afișul pentru Mondialul din 1998, apare iarăși exprimarea "la naționala României putem întâlni și jucători maghiari", iar dintre cele 4 fotografii expuse, jumătate sunt cu trimitere la România.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.